Min katt är rädd för mig?

Här pratar vi om allt som har med katter att göra. Ordet är fritt!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
lampis
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tor 30 nov 2017, 07:47

Min katt är rädd för mig?

Inläggav lampis » tor 30 nov 2017, 10:25

Jag har en kastrerad hane på ca 1,5 år, haft honom sedan han var 12 v. Lugn och fin kisse, huskatt (mamma sk bondkatt och pappa ragdoll). Innekatt. Skaffade en till liten kille (14 v då, 31 nu) också huskatt (mamma norsk skogis och pappa bondkatt). De går jättebra ihop, inget bråk, bara lek – både hårt och mjukt men på likas villkor. Sover tillsammans och tvättar varandra. Allt bra så långt.
Tyvärr hade lillen både ögoninflammation, spolmask, urinvägsinfektion och öronskabb när han kom så det har blivit en del mediciner och behandlingar (=behöva hålla fast honom). Det uppskattades inte, han försvarade sig med livet, blev ett antal sår och blessyrer, både extra stelkramp och blodförgiftning men vi överlevde och han blev snart frisk.
Första tiden (ca 8 v) gick han och skrek hela tiden då han var vaken och därför kastrerades han tidigt (22 v gammal). Enligt veterinären var det inte för tidigt, han var mogen och det gick bra, inga komplikationer alls och han slutade gå runt och skrika.
Så till problemet….Den lille verkar inte gilla mig? Är hysteriskt rädd för mig. Sticker som en pil och gömmer sig då jag kommer in i ett rum eller råkar jag gå förbi då han är på lådan lägger han sig platt ner, direkt i kiss eller bajs och försöker krafsa över sig själv. Han äter (om jag inte är i samma rum) och går på lådan ca 2-3 ggr/dag men är inte speciellt bra på att varken sikta rätt eller hålla rumpan innanför lådkanten men hans mening är att vara i den, tror jag, han går i alla fall ingen annanstans och gör sina behov. Lyckas jag få tag i honom så ligger han, piper ynkligt och skakar i famnen, har inte sett hans ögonfärg än då han alltid har stora svarta pupiller. Han är inte aggressiv på något sätt utan ligger kvar och låter sig smekas men som sagt, skakar med rädda ögon. Släpper jag ner honom försvinner han direkt och gömmer sig.
Tillägg att jag har varit till veterinär 4 ggr med honom, förutom vaccination och kastrering. Det är inget fel, varken infektioner eller skador/smärtor kroppsligt. Vad kan det vara för fel med honom? Han bodde för övrigt med ca 15 andra katter, kaniner och hundar inomhus. Kan det ha påverkat honom? Tycker också det har gått så pass lång tid att han inte borde ”längta hem till mamma” längre? Den äldre kissen är kelen och verkar inte alls tycka att jag är ”farlig”. Vad kan jag göra? Känner mig så olycklig då han verkar så rädd för mig. Vill och kan inte tassa mer på tå heller, jag måste kunna röra mig i mitt eget hem, tycker jag…Någon som har något förslag?

Användarvisningsbild
Lurvpöse
Moderator
Moderator
Inlägg: 10974
Blev medlem: tor 26 aug 2010, 11:30
Katt: Huskatterna Doxy och Midna

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav Lurvpöse » tor 30 nov 2017, 10:49

Spontant låter det som att han har haft en väldigt tuff uppväxt och inte fått ordentlig vård och socialisering i det första hemmet. Det har nog påverkat honom. Tyvärr har du förmodligen blivit läskig i hans ögon när du bara försökt hjälpa honom.

Har du provat feliway?
Har han utrymmen att gömma sig i, klättra, ligga och spana från, etcetera?
Leker han? Hur reagerar han om du ger godis eller någon god mat? Det brukar vara med positiv förstärkning man kan nå en katt som är skygg.


Och lyft inte upp honom om du inte absolut måste. Många katter gillar det inte alls.
Pix (200?-2015) fattas oss. <3

lampis
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tor 30 nov 2017, 07:47

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav lampis » tor 30 nov 2017, 11:07

Hade Feliway de första veckorna, tills de jag hade hemma tog slut. Blev ingen skillnad, varken före eller efter så köpte inte mer.
Katterna har ett eget rum fullt med olika kattleksaker, bollar, råttor, fjädrar, ja det mesta :P och två stora klös/klätterträd + ett lite mindre i vardagsrummet. (Tillägg att de har tillgång och kan röra sig i hela lägenheten, 3 rok, 86 kvm). Jag hör att han leker men ser han aldrig göra det, är ju som sagt borta (gömd) när jag kommer i närheten och är han vid ett ställe där det inte går att gömma sig just när jag kommer förbi, lägger han sig platt på golvet. Det är då jag brukar passa på att ta upp han för lite "smek och kel". Sätter mig mest på golvet just där han är då, jag trodde det handlade om höjdrädsla ett tag men det är lika vare sig jag sätter mig i soffan med han, står upprätt eller sitter på golvet. Enligt veterinärerna (träffat två olika) så är det bra att försöka socialisera sig med honom, ha han i knät och ta på honom. Kvittar ju egentligen vilket jag gör. Såg inte åt honom på närmare en vecka och det var lika då. Jag tycker dock det är fel, att bara låta honom ligga gömd och vara rädd. Jag vill hitta felet och lösa det, om möjligt...
Han äter bra (har så jag kan smygkika in i köket där maten är), äter dock "ohyfsat" och slafsar i sig allt på en gång (tvivlar på att han ens tuggar) och tar sedan den andra kattens mat också för att sedan pila in i "kattrummet igen och gömma sig. Godis luktar han bara på, äter inte.

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 5744
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav Yrhättans » tor 30 nov 2017, 19:26

Det kommer att bli bra, men det tar tid. Hur gärna du än vill så låt bli att ta upp katten utan vänta in att katten börjar känna förtroende att det inte kommer att bli något otäckt när du lyfter upp.
Prata lugnande och bara vänta in att den kommer till dig. Undvik ögonkontakt eftersom det för en katt kan vara väldigt stressande.
Du har många bra ställen för dina katter och det är bra, låt katten känna att den är trygg och får vara ifred när den drar sig undan. När du kan försök bjuda in till lek gärna med lång vipa eller annat så den vågar komma fram och leka.
Läs gärna i trådar om skyggisar där det finns många bra tips.
Jag tänker som så att den fått en dålig start i livet och nu har den kommit till ett bra hem. Men för katten kommer det att ta tid att känna förtroende.
Men, min erfarenhet är att när katten väl känner sig trygg kommer den att bli en helt underbar mysig katt.

Så, ha tålmod, låt katten komma till dig och du ska se att det blir bättre.

lampis
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tor 30 nov 2017, 07:47

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav lampis » fre 08 dec 2017, 07:47

Alltså katten var ingen "skyggis" utan en helt normal kattunge, från början men utvecklade detta beteende allt eftersom.
Det blev ett till veterinärbesök, det sista. Det visade sig att han hade viruset FeLV och utvecklat lymfkörtelcancer. Han följde inte med hem igen. Blev bara 8 månader.
Fick igår veta att min andra katt inte blev smittad, tack och lov men han är ledsen, han saknar sin vän. Vet dock inte om jag vågar skaffa någon mer. Hade ingen aning om att det är så pass "vanligt" ändå med dessa virus.
Är det okej att ha en ensam innekatt? Emellanåt jobbar jag mycket och är borta uppåt 10 tim/dag. Kan leksaker ersätta ett liv som sällskap?

Iza
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1902
Blev medlem: lör 02 aug 2008, 15:34

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav Iza » fre 08 dec 2017, 19:09

Så sorgligt! Jag har inga bra råd att ge, men jag skulle nog vänta ett tag innan jag skaffade en ny katt. Tror att både du och kissen behöver lämna detta lite bakom er. Sen vet jag inte riktigt hur smittsamt Felv är, behöver man vänta för att säkert veta att viruset inte finns kvar hemma hos dig? (Fast det hade väl veterinären sagt i så fall?)

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3149
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav Aziz » fre 08 dec 2017, 19:54

Vad tråkigt! :rose: för lille kissen.

Starwatcher
Kosmoskatt
Kosmoskatt
Inlägg: 9921
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav Starwatcher » fre 08 dec 2017, 20:44

Beklagar sorgen :consoling: Jag tror att hans beteende var orsakat av hans sjukdom så minns din fina katt som han var innan han blev sjuk.

Lilla ängeln :rose:
Bild

lampis
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tor 30 nov 2017, 07:47

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav lampis » mån 11 dec 2017, 08:51

Iza skrev:Så sorgligt! Jag har inga bra råd att ge, men jag skulle nog vänta ett tag innan jag skaffade en ny katt. Tror att både du och kissen behöver lämna detta lite bakom er. Sen vet jag inte riktigt hur smittsamt Felv är, behöver man vänta för att säkert veta att viruset inte finns kvar hemma hos dig? (Fast det hade väl veterinären sagt i så fall?)


Viruset sägs leva i 48 timmar utanför en katt och smittar endast vid kroppsvätska, t ex slick och bett, toalett. Test gjordes efter fem dagar på min kvarvarande katt, på rekommendation av veterinär. Alla toaletter och mat-/vattenskålar är diskade/utbytta.

Han har långa och ensamma dagar nu den fine Konrad. Märks att han levde upp med kattsällskap. Var inte lika beroende av mig då heller, nu är han som en skugga och verkar allmänt ledsen när jag lämnar hemmet men otroligt glad istället då jag kommer hem. Hoppar och klänger på benen för att bli upplyft. Vet dock inte om jag verkligen vågar börja om med en till.

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3149
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Min katt är rädd för mig?

Inläggav Aziz » mån 11 dec 2017, 16:30

Låt det ta lite tid och sörja, det är viktigt tror jag att inte fatta så många beslut när något så här sorgligt just har hänt. Med tiden så klarnar det säkert om du vill ha en till katt eller inte. :consoling:


Återgå till "Allmänt kattprat!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 23 och 0 gäster