Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Här pratar vi om allt som har med katter att göra. Ordet är fritt!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Kattarina22
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 26
Blev medlem: tor 27 sep 2018, 00:48

Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Kattarina22 » tor 02 maj 2019, 18:45

Kanske konstig fråga men jag ber er alla som det nu kliar i fingrarna på och som vill skriva om hur värdelös djurägare man är och att man borde tänkt efter och att man hatar djur om man inte kan ha kvar dem- håll era tankar inom er. För jag orkar inte läsa det. Det är nog jobbigt beslut ändå att ta.

Jag har en katt, som jag bara ägt i åtta månader. Det har varit ett par tuffa månader att få honom att lugna ner sig och bli harmonisk..

Jag vill gärna ha kvar honom, samtidigt så blev det inte riktigt som jag hade tänkt det från början med honom. Det var mer jobb än jag trodde, svårare att planera att resa bort, han har inte riktigt charmat mannen i mitt liv som jag hade hoppats - jag kan inte släppa oron för katten och kontrollen.

Jag överväger att omplacera honom. Det har tagit mig lång tid att ta detta beslut.

Det gör ont i mitt hjärta för jag tycker verkligen om katten- och det kommer vara svårt att hitta ett nytt hem.

Jag vill ge katten ett bra liv och rädd att jag inte kan ge det.
Också rädd att jag kommer ångra mitt beslut.

Det är nu inför beslutet som är jobbigaste. Och strax efteråt, sen kommer såren så klart läkas och katten förhoppningsvis ha det bara bra. Jag har aldrig omplacerat ett djur tidigare, eller sålt heller. Haft katter, kaniner, hundar från valp till den dag de lämnat vår jord naturligt.

Ni som varit med om liknande- att ni omplacerat era djur hur resonerade ni? Hur kändes det när beslutet äntligen tagits?

Återigen- jag ber er att inte hoppa på mig nu att jag är en värdelös människa. Jag vill ha svar från er som tagit detta beslut en gång och höra era åsikter.
Tack.

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6348
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Yrhättans » tor 02 maj 2019, 21:19

Jag har själv aldrig omplacerat, men jag har en gång övervägt det då det var problem att få alla (jag hade då tre katter och det var många år sedan) att trivas tillsammans.
Det jag vet att jag tänkte på var.
1. Göra en riktigt bra annons, där de som var intresserade kunde kontakta mig och presentera sig själva. Det skulle vara ganska nära där jag bor. Jag ville göra hembesök innan något bestämdes och att de självklart skulle hälsa på hos mig. Gärna kunna lämna någon referens.
2. Skriva kontrakt att det först var en provperiod med möjlighet både för dom att lämna tillbaka och för mig att ta tillbaka om det inte var bra. Självklart att dom inte fick lämna katten vidare.
3. De var tvungna att ha försäkring till katten.
Finns säkert mer också, men så långt kom jag. Sen började allt helt plötsligt att fungera efter ett års kämpande.

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10136
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Starwatcher » tor 02 maj 2019, 21:52

Tycker Yrhättans skriver kloka saker!

Mina tankar är att inte skänka bort katten. Tyvärr sätter många större värde på allt som kostat :-( Se till att ev intressent inte bara kommer en gång för att träffa katten. Många katthem kräver att en intressent hälsar på katten flera ggr så att alla känner att det finns rätt kemi. Många katthem kräver också både referens och hembesök innan katten får komma till intressenten och till en början provbor katten bara. När allt fungerar bra efter en tid övergår katten till den nya ägaren.

En del katthem ställer även krav på ålder. Många yngre kanske flyttar, en del t.om utomlands och då kanske katten behöver omplaceras igen- En del skaffar barn och kanske katten inte trivs med barn? På samma sätt vill många katthem att om det är en äldre person så måste det finnas en backup för katten om ngt händer med ägaren.

Ta reda på om en intressent har ekonomi för en katt. Försäkring, vaccination, ev vetrinärbesök kostar samt så klart mat och sand. Tyvärr tror allt för många att en katt inte kostar ngt alls i drift :-(

Hur vill du att katten ska ha det och vad tror du katten själv skulle önska? Innekatt? Utekatt? Lugnt hem eller ett mer fartfyllt hem? Ensamkatt eller ha kattkompis?

Jag har lyckligtvis inte varit i din situation så har ingen egen erfarenhet men hoppas allt till slut blir på bästa sätt både för dig och din katt oavsett vilket beslut du fattar.
Bild

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3363
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Aziz » fre 03 maj 2019, 11:50

Förutom allt ovan som kan vara bra att fundera över så skulle jag bara tillägga att vara ärlig angående ev hälso- eller beteendeproblem hos katten. Ju mer ärlig och öppen du är med varför du omplacerar och vad du tror katten behöver desto större chans att den får ett hem som fungerar för evigt. Det behöver inte betyda att det blir samma sak hos nästa ägare om kemin, erfarenheter, hemsituation m.m är en annan.

Sedan tycker jag att om du hittar ett hem där du är trygg med att katten får det bra så gräm dig inte eller plåga dig själv med dåligt samvete. Om du utgår från kattens behov och tar ansvar för att den får det bra så är det bra så. Har tack och lov aldrig varit i den situationen men dömer absolut inte. Bara du vet din situation.

Användarvisningsbild
Weaxzezz
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10490
Blev medlem: lör 10 dec 2011, 11:29
Katt: huskatt
Ort: I Skånska skogen

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Weaxzezz » fre 03 maj 2019, 18:00

Aziz skrev:Förutom allt ovan som kan vara bra att fundera över så skulle jag bara tillägga att vara ärlig angående ev hälso- eller beteendeproblem hos katten. Ju mer ärlig och öppen du är med varför du omplacerar och vad du tror katten behöver desto större chans att den får ett hem som fungerar för evigt. Det behöver inte betyda att det blir samma sak hos nästa ägare om kemin, erfarenheter, hemsituation m.m är en annan.


+1 på detta

Jag har erfarenhet på båda sidor, då jag bara tagit hand om omplaceringskatter + omplacerat två katter själv.

Första omplaceringen var en kattunge som en vän till mig i princip ville slänga ut på gatan efter att min vän varit en av de som absolut inte förstod vad det innebar att skaffa katt. Så jag tog mig an stackaren, fixade kastrering, vaccination etc, och lade upp en omplaceringsannons. Det viktiga för mig där var ju att nya ägaren förstod vad de tog sig an med en kattunge som var livlig och glad, och att de verkade ha bra vibbar. Kände ju inte katten så väl så kände inte att jag kunde ställa mer specifika krav.

Andra omplaceringen var mer komplicerad. Jag tog mig an en extremt skygg katt - min första katt som vuxen. Det var inget fel på henne alls, men när jag skaffade en katt till (nuvarande katten) började det visa sig problem. Allt möjligt testades i flera år, men till slut fick jag ge upp. Egentligen låg felet i nya katten, som absolut inte fungerar med någon annan katt alls. Det var också därför som jag valde att omplacera skyggisen, för jag vet att hon trivs bäst med många andra katter, och som tur var har jag goda vänner som kunde ta in henne. Så hon är faktiskt fortfarande min katt på pappret, men det viktiga var egentligen inte det utan just att hemmet hon kom till var bra och att de kunde hålla kontakt.

Nåja, min poäng är egentligen att när jag omplacerade katterna tänkte jag mycket på vad jag själv letat efter när jag letat ny katt. Som adoptör ville jag verkligen veta alla möjliga beteendeproblem och små egenheter, även om det bara var misstankar. T.ex. tror jag att den jag adopterade nuvarande katten från egentligen visste att hon inte går ihop med andra katter, eller misstänkte detta (hon bodde då med fyra andra katter) men inte sa något. Det hade kunnat undvika mycket lidande både för katterna och mig om jag vetat detta från början, men folk verkar mer desperata att bli av med sina "extrakatter" än att ge dem goda hem. Tyvärr. Men se till att nya ägarna kommer på flera besök, gå gärna på hembesök, och ställ lite enkla frågor om kattvård så du vet att de inte bluffar hur bra de är (ja, jag har haft sådana som intressenter på katt nr 1). Och som Aziz skrev, håll inte undan något om katten - tänk på vad du själv hade velat veta om du letat katt; allt! :-)

Kattarina22
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 26
Blev medlem: tor 27 sep 2018, 00:48

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Kattarina22 » tor 16 maj 2019, 15:21

Tack för alla fina svar. Gör så inte och känns bara så sjukt jobbigt att ta beslutet. Likaså känner ja så dåligt samvete. Jag har haft katt tidigare (från kattunge till den blev18 år) så jg visste vad jag gav mig in i. Men ändå inte. Ny individ och det känns som det har varit tuffa månader. Hunden (som varit i hemmet inna) har kännts orolig, stressad och morrat när katterna kommit för nära. Men ibland har det funkat jättebra med hunden. Mannen tyckte det blivit för mycket, att det är en massa passande med katt och stört sig på saker.
Jag är så oerhört ledsen att det blivit så här och känner skuld- för tanken var att kunna ta hand om katten resten av dess liv. Hur anpassningsbara är katter? Blir de mycket stressade att byta hem? Har hittat en familj som haft katt förut, de bor på landet, kattlucka. Låter väldigt bra, men så svårt beslut

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10136
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Starwatcher » tor 16 maj 2019, 21:36

Förstår verkligen att det är en väldigt svår situation för dig!

Att hunden reagerar som den gör kan mkt väl bero på att hunden reagerar på att husse blir arg/stressad. Djur är duktiga på att läsa av våra reaktioner tyvärr.

Hur anpassningsbara katter är individuellt precis som det är för oss människor. En del anpassar sig lätt och andra har svårare.

Se bara till att den nya familjen inte direkt låter katterna gå ut på egen hand. Många katter som försvinner på ett sådant vis. Katterna måste först bo in sig ordentligt vilket tar ett bra tag dvs ngn vecka räcker inte alls. Dom behöver också lära katterna var dom bor och börja med att gå ut i koppel med dom så katterna hittar hem.
Bild

Kattarina22
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 26
Blev medlem: tor 27 sep 2018, 00:48

Re: Har ni någon gång varit tvungen att omplacera en katt?

Inläggav Kattarina22 » fre 17 maj 2019, 00:22

Hunden reagerar så även när jag gosar med katterna. Tror hunden känner sig lite svartsjuk. Att hunden är van att få all uppmärksamhet. Jo det var så vi gjorde med katterna. Inne på heltid första månaden, sedan en månad i koppel, sedan kortare utevistelse med oss i närheten.


Återgå till "Allmänt kattprat!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 33 och 0 gäster