TIPS till dig som ska ställa ut.

Vill du prata uppfödning, utställning och genetik? Isåfall är detta rätt ställe!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6540
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

TIPS till dig som ska ställa ut.

Inläggav Yrhättans » mån 09 jan 2017, 23:14

Jag har tagit mig friheten att gå igenom och uppdatera den här tråden skapad av Qotten. Tagit bort en del, lagt till förändringar och gått igenom länkarna som finns. Om det är något som saknas så lägg gärna till.
Att ställa ut sin/sina katter är roligt, men det finns en hel del att lära sig innan det är dags.

I Sverige finns det två olika förbund för katter. Sverak och WCF. Båda förbunden består av olika kattklubbar som tillhör ett av förbunden. Om din katt är registrerad i någon av kattföreningarna som tillhör WCF kan du enbart ställa ut på deras utställningar.
Här är en länk till WCF där du kan läsa mer.
http://www.wcfnordic.se/om-wcf-1.html

Resten av denna tråd riktar sig till de som tillhör en kattklubb som är med i Sverak när det gäller hur man anmäler sig och vilka regler som gäller.

Det första du behöver är såklart en katt med stamtavla eller en huskatt.
För att kunna ställa ut din huskatt behöver den ha ett huskattbevis. Huskattsbevis söker man via sin kattklubb som sen vidarebefordrar det till SVERAK.
Du som ansöker om huskattbevis ska vara huvud- eller familjemedlem i en SVERAK-klubb.
En huskatt ska vara lägst fyra månader och är den över tio månader ska den vara kastrerad och id-märkt. Självklart ska den också vara vaccinerad. Se länken nedan för mer information om blankett och betalning.
http://www.sverak.se/klubbmedlem/utstal ... kattbevis/

Alla som ställer ut måste också vara med i en kattklubb som är ansluten till Sverak. Om du inte redan är med i en kattklubb så hittar du en lista här över vilka klubbar det finns i landet.
http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

När du gått med i en kattklubb kommer du också att få tidningen Våra katter i din brevlåda, på baksidan av den står ditt medlemsnummer i Sverak. Det behöver du när det är dags att anmäla sig till en utställning.

Alla utställningar som ska vara under året finns samlade här.
http://www.sverak.se/klubbmedlem/utstallning/

Titta igenom listan och välj en utställning. Är det första gången kan det vara bra om det är en utställning nära dig, eller prata med din uppfödare om det är någon utställning ni kan fara på tillsammans så har du sällskap första gången.
När du läser inbjudan kommer du att se att många utställningar i dag erbjuder stöd till förstagångsutställare, i så fall finns det en kontaktperson som du kan mejla. Använd den tjänsten om den finns, det är alltid bra att få stöd och lära sig hur det går till.
På inbjudan står också första dag man kan anmäla och betala. Det är viktigt att du anmäler och betalar så fort som möjligt, om det är många som anmäler tittar klubben på datum när man anmält sig och betalat. Betala aldrig in före det datum som står, då kommer dina pengar att betalas tillbaka och du får börja om igen.

Glöm inte att din katt måste vara vaccinerad inom en viss tid före utställning, här hittar du vilka regler som gäller och även övriga regler som du behöver känna till.
http://www.sverak.se/klubbmedlem/utstal ... nde/#toc-0

Mejla också den utställningssekreterare som finns i den klubb du valt, de brukar vara hjälpsamma om man får problem med att anmäla. Utställningssekreteraren kommer också att få en fråga från de som arrangerar utställningen att du är medlem i klubben.
Katter tävlar i olika klasser förutom huskatt som alltid tävlar i klass 14. Vilken klass en katt tävlar i beror på hur många certifikat den vunnit tidigare.
http://www.sverak.se/klubbmedlem/utstal ... gsklasser/

De allra flesta utställningar anmäler man sig till via onlineanmälan (systemet heter Aladdin), för att kunna skapa ett konto behöver du medlemsnumret som du hittar på baksidan av tidningen Våra Katter.
Länk till anmälan och information om hur du gör. Glöm inte att fylla i om du har flera katter som vill ha en dubbeltur tillsammans.
http://www.sverak.se/klubbmedlem/

Vill du ställa ut i Norge finns denna lista.
http://www.nrr.no/utstillingsoversikt
Även Norge har sina anmälningar online, läs länken ovan för mer information.

För att ställa katter i andra länder behövs även rabiesvaccinering.

När du anmält och betalat är det bara att vänta. Bekräftelse på att du kommit med på utställningen kommer oftast ett par veckor innan det är dags att ställa ut. Är du osäker att allt är korrekt kan du på inbjudan hitta kontaktinformation till utställningssekreterare du kan mejla och fråga.

Nu är det dags att börja förbereda sig inför utställningen och det är en del saker du behöver ha med dig.

Burskynke- sy eller köp, kolla med din klubb eller sök på internet "burskynke" etc.
Prata med din uppfödare om du kan få låna ett burskynke första gången, om du tycker det är roligt vill du säkert ha ett eget.
Länkar till beskrivning för den som kan sy själv:
http://www.sverak.se/klubbmedlem/utstal ... burskynke/
http://brimco.blogspot.se/p/mer-till-de-fyrbenta.html

En ren och hel katt. (hör med andra uppfödare hur just Din ras ser bäst ut inför en utställning)
Vaccinationer- är de fullständiga? Räcker de till utställningsdagen? Senast 15 dagar innan skall detta göras- annars kommer ni inte in.
Stamtavla eller huskattsbevis.
Matskålar, en för vatten en för mat. Glöm inte att ta med den mat din katt är van vid, många har enbart torrfoder på utställning så katten inte kan smutsa ner sig innan det är dags för bedömning. Man kan även ta med vatten i en flaska så katten får det vatten den är van vid.
En liten kattkorg i buren brukar vara uppskattat, ta gärna en som stått framme hemma så luktar den tryggt och bra.
Kam och/eller borste till katten.
Låda för behov + sand. (finns bra små utställningsbur-vänliga varianter).

Tänk på att utställningen inte bara är för att visa upp din katt och samla pokaler eller vad man nu är där för. Passa på att lära dig om din och andras raser, lyssna på domaren vid andra bedömningar, prata med andra kattägare och våga vara nyfiken!

Detta blir en rolig dag – tänk positivt så ordnar sig allt!

Först ska katten checka in hos veterinär som tittar efter så att katten mår bra och är frisk.
Sen är det dags att checka in på utställningen. När man gör det får man en lapp med kattens nr på utställningen, det är samma nr som ska följa med katten hela dagen och det är viktigt att hålla reda på när det är dags för din katt att bedömas av domaren.
Leta reda på din bur, sätt upp burskynke och se till att din katt mår bra.
Leta upp vart ”din” domare ska sitta och se vilka katten den ska bedöma. Det finns ofta en skylt där det står nr på alla katter en domare har. Då kan du på ett ungefär räkna ut när det är dags för din katt, varje katt tar cirka 5 minuter. Så om domaren börjar med sina bedömningar kl 9 och det är 12 nr före dig så är det dags cirka kl 10.00. Men, det är ditt ansvar som kattägare att se till att katten är på plats när det är dags för bedömning.
När det är dags för din katt så ta med kattens nr, sätt fast lappen med en säkerhetsnål så sitter den på plats.
Om du inte känner att du själv vill bära fram din katt så har varje domare en assistent som kan bära fram katten åt dig.

Det domaren gör är att den jämför din katt med en tänkt idealkatt (alla raser har en standard som motsvarar 100 poäng för den perfekta katten) och den som är bäst i sin klass vinner ett certifikat. Domaren skriver en bedömningssedel för varje katt och om din katt får ett certifikat så står det där, bedömningssedlarna ska du spara för att kunna visa upp (har din katt fått tre certifikat i öppen klass får den titeln champion (fertil) premier (kastrat). När katterna har fått sin första bedömning väljer domaren ut de katter som är Bäst i Variant (BIV), det betyder att den är bäst i sin färggrupp eller sin färg. Till sist nominerar domaren sina allra finaste katter till finalen, den som kallas panel. Här jämförs olika raser inom samma kategori med varandra.
Glöm inte att oavsett vad domaren tycker så är din katt den allra finaste för dig.

När det är en huskatt så delas de upp i långhåriga och korthåriga och honor/hanar. En huskatt får se ut precis som den vill, det finns ingen standard hur de ska se ut. Domaren tittar på hur välskött den är, personlighet, temperament och katten som helhet.

Du som ställer ut bör ha med dig
Ett GLATT humör
SKÖNA skor, du kommer att gå och stå mycket!
Något att sitta på, typ campingstol
Kamera
Visitkort om du är uppfödare
Kanske ett fint kort och lite information om din katt/kattras att ställa på buren
Var beredd att många besökare kommer att stanna och vilja prata katt
En fikakorg kan behövas så du får energi att orka en hel dag

Till sist, lite historia om kattutställningar

kattutställningar fanns på brittiska marknader i många hundra år, den första kända var år 1598, då var bedömningarna helt annorlunda än i dag och pris gick till t ex bästa råttfångare.
I modern tid var den första officiella kattutställningen år 1871, Crystal Palace i London. Domare och arrangör var författaren och konstnären Harrison Weir som också bestämde hur en katt skulle se ut för att vara typisk för sin ras. Han grundade också NCC (National Cat Club), världens i dag äldsta existerande kattklubb.
Här finns en länk för den som vill läsa mer historia:
http://www.sverak.se/om-sverak/kattutst ... ckspegeln/

Till sist, att ställa ut sin katt är roligt och man får många nya vänner, det kan kännas lite förvirrat till att börja med, men det går över.

Användarvisningsbild
Monica
Katt Tant
Katt Tant
Inlägg: 41106
Blev medlem: mån 26 apr 2004, 17:02
Katt: Cornish Rex & La Perm
Ort: Örsundsbro
Kontakt:

Re: TIPS till dig som ska ställa ut.

Inläggav Monica » tis 10 jan 2017, 14:44

Det här stämmer inte riktigt.
"Det första du behöver är såklart en katt med stamtavla eller en huskatt.
För att kunna ställa ut din huskatt behöver den ha ett huskattbevis som du kan ansöker om via Sverak. En huskatt ska vara lägst fyra månader och är den över tio månader ska den vara kastrerad och id-märkt. Självklart ska den också vara vaccinerad.

Huskattsbevis söker man via sin kattklubb som sen vidarebefodrar det till SVERAK.

Du som ansöker om huskattbevis ska vara huvud- eller familjemedlem i en SVERAK-klubb.

Ansökan och betalning
Ansökan sker skriftligt genom att du fyller i blankett blnr 2010 "Ansökan om huskattbevis" (hämta här eller på sidan Blanketter).

Förskottsbetala 150 kr till SVERAKs bankgiro 630-2962

Skicka
Skicka undertecknad blankett i original tillsammans med kvittokopia till din kattklubb (f.v.b. till SVERAK).
Bild
♥Alla katter har ett livsvärde men inte alla har ett avelsvärde.♥.

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6540
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: TIPS till dig som ska ställa ut.

Inläggav Yrhättans » tis 10 jan 2017, 16:38

Monica skrev:Det här stämmer inte riktigt.
"Det första du behöver är såklart en katt med stamtavla eller en huskatt.
För att kunna ställa ut din huskatt behöver den ha ett huskattbevis som du kan ansöker om via Sverak. En huskatt ska vara lägst fyra månader och är den över tio månader ska den vara kastrerad och id-märkt. Självklart ska den också vara vaccinerad.

Huskattsbevis söker man via sin kattklubb som sen vidarebefodrar det till SVERAK.

Du som ansöker om huskattbevis ska vara huvud- eller familjemedlem i en SVERAK-klubb.

Ansökan och betalning
Ansökan sker skriftligt genom att du fyller i blankett blnr 2010 "Ansökan om huskattbevis" (hämta här eller på sidan Blanketter).

Förskottsbetala 150 kr till SVERAKs bankgiro 630-2962

Skicka
Skicka undertecknad blankett i original tillsammans med kvittokopia till din kattklubb (f.v.b. till SVERAK).


All den informationen står i länken, men självklart kommer jag att ändra och skriva on det förutom länken.

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3456
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: TIPS till dig som ska ställa ut.

Inläggav Aziz » ons 18 jan 2017, 23:14

Superbra sammanfattning Yrhättans! :rosor: Ställer förhoppningsvis ut lillen för tredje gången i mars och det känns fortfarande lite förvirrande men vi går från klarhet till klarhet. :grin:

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6540
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: TIPS till dig som ska ställa ut.

Inläggav Yrhättans » ons 18 jan 2017, 23:46

Aziz skrev:Superbra sammanfattning Yrhättans! :rosor: Ställer förhoppningsvis ut lillen för tredje gången i mars och det känns fortfarande lite förvirrande men vi går från klarhet till klarhet. :grin:


Tack. Kom gärna med förslag på mer som jag ska skriva om.

Användarvisningsbild
thomaren
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 12 jul 2021, 09:49

Re: TIPS till dig som ska ställa ut.

Inläggav thomaren » tor 15 jul 2021, 12:19

Monica skrev:Det här stämmer inte riktigt.
"Det första du behöver är såklart en katt med stamtavla eller en huskatt.
För att kunna ställa ut din huskatt behöver den ha ett huskattbevis som du kan ansöker om via Sverak. En huskatt ska vara lägst fyra månader och är den över tio månader ska den vara kastrerad och id-märkt. Självklart ska den också vara vaccinerad.

Huskattsbevis söker man via sin kattklubb som sen vidarebefodrar det till SVERAK.

Du som ansöker om huskattbevis ska vara huvud- eller familjemedlem i en SVERAK-klubb.

Ansökan och betalning
Ansökan sker skriftligt genom att du fyller i blankett blnr 2010 "Ansökan om huskattbevis" (hämta här eller på sidan Blanketter).

Förskottsbetala 150 kr till SVERAKs bankgiro 630-2962

Skicka
Skicka undertecknad blankett i original tillsammans med kvittokopia till din kattklubb (f.v.b. till SVERAK).


Vissa säger att katter är som chips - man kan inte ha bara en! Som en av de 85 miljoner1 kattägare som finns där ute kanske du överväger att lägga till en ny kattvän i ditt hem. Oavsett om din nuvarande katt är ensam, om hennes kamratkatt nyligen gått bort eller om du helt enkelt älskar katter är det viktigt att vidta några försiktighetsåtgärder för att se till att introduktionen av katt till katt går så smidigt som möjligt.


Återgå till "Avel, genetik, utställning och uppfödning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster