Sida 1 av 1

Någon som provat AminAvast?

Postat: ons 01 jul 2020, 13:46
av Fnattis
Vår gamla Knatteskrutt, snart 16 år, har lite dåliga njurar. Jag ger honom redan idag Pronefra men funderar även på att börja med AminAvast, som ska vara ett medel som understödjer njurarnas funktion. Det är ganska dyrt, men det betalar jag gärna om det fungerar. Därför undrar jag om det är någon som har erfarenhet av AminAvast? Det hette tydligen tidigare RenAvast.

Re: Någon som provat AminAvast?

Postat: ons 01 jul 2020, 23:12
av ApanAnn
Det ser skumt ut... Under namnet RenAvast såldes det som läkemedel, det var bara det att det inte var godkänt som läkemedel. FDA var inte imponerade och satte stopp för de olagliga påståendena att medlet kunde bota och förebygga njurskador.

https://www.avma.org/javma-news/2015-10 ... er-another

Nu säljs det som kosttillskott med ytterst luddiga påståenden om vad det ska vara bra för, och så får man göra. Men vänta dig funktion därefter, dvs inte något direkt utöver placebo. Hade det funnits effekt så skulle tillverkaren kunnat visa studier på det och kunnat få det godkänt som läkemedel. Det är mer än lite oroväckande att döpa om eländet och sälja det som kosttillskott (som i USA är löjligt dåligt reglerade, och i EU möjligen lite bättre uppstyrt. Vet dock inte hur reglerat det är på djursidan) Men kosttillskott är inte medicin och man får inte påstå att det botar eller förebygger något, eftersom OM det botar eller lindrar är det per definition ett läkemedel.

Skulle du prova ändå är det stor chans att du ser en förbättring i början, men troligen på grund av caregiver placebo, dvs att du intalar dig själv att katten mår bättre för att du provat något nytt. Sen har vi också fenomenet att vi gärna börjar med något nytt när djuret mår dåligt, och eftersom sjukdomar brukar gå lite upp och ned så är det stor statistisk sannolikhet att djuret snart ska må lite bättre om det nyss varit nere i en svacka, oavsett vad vi gör åt det.

Här är en veterinär som granskat RenAvast när de fortfarande påstod olagliga saker:

http://skeptvet.com/Blog/2014/03/renava ... marketing/

I korthet: massa röda flaggor för fejk-mirakelmedicin, en ”studie” som är skitdåligt gjord och en massa ogrundade påståenden. Omöjligt att uttala sig om säkerhet och effektivitet.

Nej, jag hade inte gett det till min katt! Det riskerar att inte hjälpa katten men istället skada din plånbok.

Re: Någon som provat AminAvast?

Postat: tor 02 jul 2020, 00:27
av Fnattis
Det låter ju inte så bra. Jag hittade även andra ställen på nätet som varnade för det, så nog bäst att låta bli. Det är väl bara att acceptera att Knatteskrutten är gammal och att jag inte kommer att få ha kvar honom hur länge som helst, men det är ack så jobbigt. Hans allmäntillstånd är dock än så länge gott så jag hoppas få ha kvar honom en liten tid till.

Re: Någon som provat AminAvast?

Postat: tor 02 jul 2020, 11:49
av ApanAnn
Håller tummar och tassar för att han får må bra och ni får mycket mer tid tillsammans.

Re: Någon som provat AminAvast?

Postat: tor 02 jul 2020, 12:26
av Fnattis
Tack :tb_love: