Göra katten till en sämre jägare

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Användarvisningsbild
Weaxzezz
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10490
Blev medlem: lör 10 dec 2011, 11:29
Katt: huskatt
Ort: I Skånska skogen

Göra katten till en sämre jägare

Inläggav Weaxzezz » sön 14 jun 2020, 23:16

Efter att ha levt med stor innätad trädgård i ett par år nu så har katten blivit alldeles för bra på att jaga tycker jag. Nästan varje dag har hon lämnat något stackars djur på verandan, och jag tycker inte om att hon tar så många, så nu funderar jag på kreativa lösningar på att göra det svårare för henne utan att för den delen göra varken hennes liv eller smådjurens värre.

Min första tanke är bjällra på halsband. Någon som har erfarenhet av det?

Har också funderat på att avvärja djuren från trädgården men jag vill helst ha dem där då de äter skadeinsekter och sniglar, m.m.

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6473
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: Göra katten till en sämre jägare

Inläggav Yrhättans » mån 15 jun 2020, 22:10

Jag har ingen erfarenhet men tänker att det borde vara väldigt jobbigt för en katt med bjällra. Den har ju en fantastisk hörsel och att hela tiden höra bjällran måste vara jobbigt. Tyvärr kan jag inte komma på något bra sätt att göra katten till en sämre jägare, men det kanske finnas någon annan som kommer på något bra.

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10141
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Göra katten till en sämre jägare

Inläggav Starwatcher » mån 15 jun 2020, 22:24

Bjällra tror jag är jättejobbigt för katten. Lek katten trött regelbundet varje dag så orkar kanske inte katten jaga lika mycket?
Bild

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3444
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Göra katten till en sämre jägare

Inläggav Aziz » tis 16 jun 2020, 16:44

Väldigt svårt just nu att undvika att katterna tar många byten. Även den av katterna som vi går ut med i sele, vår lille abessinier, har lyckats ta en fågel nästan varje dag sista tiden och det är lögn i h-te att få honom att släppa bytet. Har tyvärr inte lyckats rädda livet på en enda av fåglarna som han tagit och det gör mig lika ledsen varje gång. Han är så fruktansvärt skicklig på att fånga fåglar och kan hoppa så högt så han tar dem i flykten. Jag hinner varken se dom eller stoppa honom innan det är försent. :cry:

Jag har faktiskt hållit båda katterna helt inne nu några dagar just av den anledningen. Det är alldeles för mycket förvirrade fågelungar i snåren och stackars stressade fågelföräldrar som inte kan lämna dom i sticket. Vi har lyckats skapa en jättefin oas i vår Brf med massor av liv, insekter, bin, fjärilar och fåglar men vissa dagar är det bara en kamp att hålla liv i dom när vi går ut med katterna. Så de är i karantän tills fågelungarna har lärt sig flyga lite bättre. Bjällra tror jag är stressande för katten men den kanske vänjer sig vid det. Om lek hjälper beror nog på jaktlusten och energin hos katten. För vår lille jägare hjälper det dessvärre inte. :pfft:

Guran
Kattracka
Kattracka
Inlägg: 155
Blev medlem: lör 16 feb 2019, 18:40
Katt: Norsk Skogkatt

Re: Göra katten till en sämre jägare

Inläggav Guran » tis 16 jun 2020, 18:32

Det tror jag är det enda rätta att göra, att hålla katterna i " Fågelunge karantän " ett tag. Katters mer eller mindre jaktinstinkt kan man inte göra något åt. Ur kissen, lever kvar i våra spinnande vänner. Jo, lek är en viktig del helt klart.

Användarvisningsbild
Weaxzezz
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10490
Blev medlem: lör 10 dec 2011, 11:29
Katt: huskatt
Ort: I Skånska skogen

Re: Göra katten till en sämre jägare

Inläggav Weaxzezz » sön 21 jun 2020, 23:06

Tack för alla svar! Blir nog inte någon bjällra då.

Lek hjälper tyvärr inte, hon bara stirrar på mig och skriker när hon vet att utomhuset finns.

Tack och lov tar hon inte särskilt många fåglar, bara en i år; de har nog lärt sig att hålla sig borta från trädgården. Däremot tar hon sork, möss, mullvad (‽), ödlor m.m. Skulle jag hålla henne inne under någon 'säsong' så skulle det vara hela sommaren, tyvärr, och det skulle hon inte må bra av alls.

Får kanske stå ut, och tacka för att hon ändå har en relativt liten yta att jaga på. Min ilska mot folk som håller utekatter är något stegrad av att se med egna ögon vilken skada de gör.


Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster