Kastrerad hankatt som markerar utan urin

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
MariaF1
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 27 dec 2018, 10:47

Kastrerad hankatt som markerar utan urin

Inläggav MariaF1 » mån 06 maj 2019, 14:06

Vi har en hankatt på 4 år som lever enbart som innekatt, men som markerar inne mest hela tiden. Hans beteende består av att vända ändan mot ett specifikt område (ofta våra jackor i hallen som förmodligen kan lukta lite främmande ibland), trampa med baktassarna samt svänga och vibrera med svansen. Typisk revirmarkering, men som tur är utan att någon vätska kommer. Detta beteende började han utveckla när han var drygt fyra månader gammal, han kastrerades sedan vid fem månaders ålder, men håller på fortfarande. Han gör det även på vissa andra ställen, men just när han är i hallen är det som att han "måste" backa upp mot detta specifika ställe och utföra sin lilla ritual. Han verkar må bra, och vara lugn och trygg i övrigt, så jag har verkligen ingen aning om orsaken. Beteendet har varit relativt konstant genom åren. Vi har nu sedan några månader tillbaka en hankattunge hemma (han är också kastrerad), och vill inte att han ska lära sig detta beteende. Har ni något tips på vad det kan bero på och hur man kan motverka det?

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6418
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: Kastrerad hankatt som markerar utan urin

Inläggav Yrhättans » tis 07 maj 2019, 21:58

MariaF1 skrev:Vi har en hankatt på 4 år som lever enbart som innekatt, men som markerar inne mest hela tiden. Hans beteende består av att vända ändan mot ett specifikt område (ofta våra jackor i hallen som förmodligen kan lukta lite främmande ibland), trampa med baktassarna samt svänga och vibrera med svansen. Typisk revirmarkering, men som tur är utan att någon vätska kommer. Detta beteende började han utveckla när han var drygt fyra månader gammal, han kastrerades sedan vid fem månaders ålder, men håller på fortfarande. Han gör det även på vissa andra ställen, men just när han är i hallen är det som att han "måste" backa upp mot detta specifika ställe och utföra sin lilla ritual. Han verkar må bra, och vara lugn och trygg i övrigt, så jag har verkligen ingen aning om orsaken. Beteendet har varit relativt konstant genom åren. Vi har nu sedan några månader tillbaka en hankattunge hemma (han är också kastrerad), och vill inte att han ska lära sig detta beteende. Har ni något tips på vad det kan bero på och hur man kan motverka det?


Jag tycker inte det är något att oroa sig över, alla katter är olika och för din hane är det ett beteende att revirmarkera, det är inte alls säkert att den nya kommer att ta efter det beteendet.

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3401
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Kastrerad hankatt som markerar utan urin

Inläggav Aziz » ons 08 maj 2019, 00:01

Vi har två katter en hane som är drygt 9 år som alltid gör så utomhus, och han sprayar urin på riktigt på buskar eller nya föremål. Aldrig inne dock, tack och lov. Den yngre katten som är drygt 3 år och som bott med och uppfostrats av den äldre katten sedan lillen var 12 veckor har aldrig någonsin gjort så varken inne eller ute. Så tror inte heller att ni behöver vara oroliga.


Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster