Hjälp min kattunge kissar på mitt täcke!

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Tofsan91
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 01 okt 2017, 20:57

Hjälp min kattunge kissar på mitt täcke!

Inläggav Tofsan91 » fre 23 nov 2018, 17:29

Hej allihop!

Behöver tips och råd gällande en kattunge som kissar på mitt täcke. Bakgrunden är nedan:

Vi fick hem en kattunge som bara var 8 veckor (vi hämtade den av en mellanhand som inte visste att kissarna var för unga vid tillfället). Nu är han 13 veckor. Han bodde utomhus men skötte sina behov direkt då vi fick honom till vårt hus. Verkligen superduktig! Åt och var pigg och glad.

1,5 vecka senare fick han feber, ville inte äta ordentligt och vi fick flera trippar till veterinären. Det blev då mycket kokt vitfisk på menyn och han fick Metacam av vet. Nr 1. När vi var hos vet. Nr 3 fick vi avsluta behandlingen med Metacam då han började kräkas. Inga fler åtgärder gjordes då proverna i övrigt såg bra ut.

Bara ett par dagar senare fick han världens diarré och kattsnuva bröt ut hos oss. Då blev det våtfoder, vitfisk, ris, ja alla de tips jag kunde få från vet. och affärer där jag skulle få tag på maten. Den vändan slutade med att jag fick ge honom Diarsanyl, Fortiflora och Royal Canine Gastro Intestinal. Då blev han bra i magen.


Någonstans där började han att kissa på mitt täcke. (Vi har även varit hos vet. i veckan för han fick diarre och feber igen när vi skulle byta till hans vanliga mat. Där tror de att han har salmonella, prov håller på att tas.) Jag kopplade det direkt till att han tyckte jag var dum som sa till honom att han inte fick leka på mitt nattduksbord då han omedelbart gick och kissade mellan mina fötter. I början var det inte varje natt men det är det nu. Och han gör det BARA om jag är i sängen! Jag har sovit hos min sambo ett par nätter (vi väntar på nya sängar och hans rygg klarar inte den dåliga madrassen i mitt rum) och då kissade han inte någon annanstans än i lådan.

Jag har flera egna tankar om varför han gör som han gör...men jag behöver tips och råd! Vi ska som sagt byta sängar inom kort så det vore trevligt att ha fått lite grepp om hur jag ska hantera problemet. Här är mina egna tankar (först beskrivning av när kissandet händer):

Bakgrund
Han kissar innan jag har somnat eller när han tycker att jag ska gå upp (tror han hör sambons klocka då han ska till jobbet). Antingen är jag tråkig som inte leker tillräckligt, han har OTROLIGT mycker energi, eller så ger jag inte mat tillräckligt fort. De andra katterna äter inte specialmat och sen har jag en katt som är känslig så jag kan inte ha hans mat framme hela tiden utan ger flera gånger om dagen istället.

Mina tankar
1. Han kissar i protest
2. Han förstår inte att han inte kan göra så för han togs för tidigt från mamman och inte har blivit tillräckligt socialiserad
3. Han tycker täcket är mjukare och bättre att kissa på än i lådan (men då känns det som han borde göra det även när jag inte sover där?)
4. Det luktar kiss från tidigare. Jag har läst tips om att tvätta med ättika för att verkligen få bort doften och det har jag gjort (hällt i sköljmedelsfacket) men har dock inte behandlat madrassen. Där har vi stött bakpulver och lagt på en handduk för att få upp kisset och minska doften (för oss åtminstone).
5. Han tycker inte om att katterna är uppdelade (jag har 2 i mitt sovrum och sambon har 2). Vi bor i ett riktigt gammalt hus som har en trapp som är kallutrymme så vi kan inte ha sovrumsdörrarna öppna för då blir det väldigt kallt. Och sovrummen är inte jättestora så bla därför delade vi på dem. De får vara i trappen och leka i klätterträdet om det inte är alltför kallt annars får de vara med oss på nedervåningen då vi är hemma.
6. Han är understimulerad. (Har också varit svårt att lösa samtidigt som han har haft feber/diarre, är ju bättre nu när han inte har det.)
7. Han vill ha sin mat framme hela tiden. Nu kurrar han i princip varje gång han får mat, det måste väl på något vis betyda att han är nöjd just då?
8. Hans mage är i obalans pga ev salmonella eller parasiter och då vill han tala om för mig att allt inte är som det ska och därför kissar han just bara när jag är i sängen.

Jag har som sagt tvättat med ättika, läst på nätet om folk som tar något ogästvänligt för dem att kissa på (typ plast = skvätter så han inte vill vara på täcket utan hellre i lådan), byter plats på lådan/lägger till en låda till (jag har lagt till en låda och den använder båda katterna flitigt) m.m.

SNÄLLA Här ni tips och trix att bli av med detta beteende eller tankar om varför han gör som han gör så kommentera eller skriv PM!

Jag vill gärna kunna njuta av min lilla kissekatt och inte behöva tvätta täcken och lakan varje dag.
Tofsan :rose:

Användarvisningsbild
Birmafröken
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11244
Blev medlem: sön 09 mar 2008, 21:52
Katt: 2 Skogisar, 1 Ragdoll 1 Birma
Ort: Stockholm

Re: Hjälp min kattunge kissar på mitt täcke!

Inläggav Birmafröken » fre 23 nov 2018, 19:51

1. Hur många lådor har han och kattkompisen/kattkompisarna tillgång till när han kissar fel?
2. Var är lådorna placerade?
3. Vad är det för modell på lådorna (stor, liten, med eller utan huv, med eller utan svänglucka)?
4. Vilken sorts kattsand är det i lådorna? (lerbaserad, finkornig, oparfymerad och klumpbildande?)
5. Hur tjockt lager av sand är det i lådorna?
6. Hur ofta rensas lådorna?
Matte till skogisarna Moltas och Milou, busraggisen Oberon och birmapojken Ruben!

Användarvisningsbild
Lurvpöse
Moderator
Moderator
Inlägg: 11127
Blev medlem: tor 26 aug 2010, 11:30

Re: Hjälp min kattunge kissar på mitt täcke!

Inläggav Lurvpöse » lör 24 nov 2018, 15:34

Han kissar inte fel i protest utan för att något inte känns bra.

Det kan bero på att han inte mår bra, inte riktigt fattat att det är lådan han ska använda eller för att han inte gillar sin låda/sanden.

Det är svårt att säga exakt vad det beror på dock.
Pix (200?-2015) fattas oss. <3

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6372
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: Hjälp min kattunge kissar på mitt täcke!

Inläggav Yrhättans » lör 24 nov 2018, 23:15

+1 på Lurvpöse,
Något är fel, en katt kissar inte fel för att protestera.
Har du kollat så han inte på något sätt är bevakad och inte kommer åt lådan?
Han är så liten än, tänk på att om du leker med honom i sängen kan han bli så upphetsad att han blir kissnödig och inte hinner på lådan. När du lägger dig så sätt honom på lådan, ta spaden och krafsa lite eftersom det brukar starta att dom krafsar själv.
Samma så fort du vaknar, sätt honom på lådan och krafsa.
Det kan också vara så att det gjort ont att kissa när han var dålig och då är det vanligt att dom letar upp något riktigt mjuk i tron att det gör mindre ont då. Ganska vanligt vid urinvägsinfektion.

Carina38
Ungkatt
Ungkatt
Inlägg: 120
Blev medlem: fre 09 jul 2010, 21:27

Re: Hjälp min kattunge kissar på mitt täcke!

Inläggav Carina38 » lör 22 dec 2018, 23:07

Min erfarenhet är att mina katter bara har kissat på fel ställen när de varit sjuka. Jag tolkar det som att det är som att säga till att något är fel/alt. att de mår dålig och inte hinner till kattlåda.
Det hände också när mina honkatter var unga, när de blev könsmogna, innan de kastrerades. Slutade helt med detta vid kastrering.

Hoppas kissen börjar må bättre!
/carina


Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 12 och 0 gäster