Sida 1 av 1

Kan vår katt räddas?

Postat: mån 24 sep 2018, 13:38
av Pemba
Hej!

 

Ända sedan vi fick Pemba som liten kattunge så har hon alltid haft lite småproblem med magen. Släppt ut gaser extra mycket, varit lös osv. 

 

Men sedan ett år tillbaka ungefär så har hon blivit förstoppad och haft svårt att gå på toa vilket lett till att hon inte längre bajsar i sin kattlåda. Hennes bajs har alltid varit hårt och packat. Hon är mest en innekatt även om hon är ute en del men mest runt huset.

 

Vi har försökt ändra kosten som vi köper från veterinären. Vi har fått laxeringsmedel som hjälpte ett tag men på senare tid har hon blivit värre. Vi har varit hos veterinären några gånger och de har röntgat men utan resultat. Nu har vi ett nytt besök i Oktober där de ska gå in med kamera och titta. 

Man kan verkligen se att hon lider, stackars Pemba:(
 

Höj volymen så kan ni lyssna på hur hon låter:

https://www.youtube.com/watch?v=bUGf6La2c-c


https://www.youtube.com/watch?v=Qc5v94LLBcM

Är det någon som varit med om något liknande och har förslag på vad det kan vara? Hon är två år ungefär, kastrerad och avmaskad. Vi har nu även tagit bort hennes torrfoder och ger henne lite olja så ska vi se om det blir bättre.

 

Hon är en av de minst keligaste katter jag någonsin träffat och vill bara kela när hon ska ha mat eller känner sig ensam på natten men ändock älskar vi vår lilla Pemba. 
https://www.youtube.com/watch?v=264id97pr-s

Re: Kan vår katt räddas?

Postat: mån 24 sep 2018, 19:11
av Starwatcher
Hur mkt dricker hon? Risken med en fiberrik mat om man dricker för lite är att kan bli rejäl förstoppning.

Är det ordentlig förstoppning dvs fekalom behöver man få bort "stoppet" och då krävs hjälp hos veterinär/djursjukhus för det.

En del sätter till vatten i blörmaten och även sk loppfrön men att dricka utöver det är viktigt.

När började förstoppningsproblemet? Efter foderbyte?

Att hon inte är så kelig kan bero på att hon är tonåring och då finns inte så mkt tid över för gos eller att hon har besvär med magen.

Hoppas ni får hjälp för hennes mage!!

Re: Kan vår katt räddas?

Postat: ons 26 sep 2018, 22:53
av satanica
Du skrev att hon var lös och fisig som kattunge och nu hård och avföringen är kompakt. Vad äter hon för foder nu? Om hon äter veterinärfoder kan det vara den som orsakar förstoppning ( har själv en katt som fick det av veterinärfoder, enligt veterinären är det ganska vanligt att de kan bli det).

Dricker hon som hon ska? Testa att annars sätta vattenskålar lite utspridda och/eller skaffa vattenfontän för att stimulera att hon ska dricka mera. Tål hon blötmat kan man även blanda i lite extra vatten i maten. Om du ger mush eller barf så undvik dessa med för mkt ben i då det kan bli förstoppade av det.

Re: Kan vår katt räddas?

Postat: tor 27 sep 2018, 08:12
av Safia
Laktulos (köps på apotek) funkar bra för att hålla mina åldrande kissars magar i trim. Blandar en sticka flytande godis (länkar nedan) med ca 10 ml laktulos, fördelat på tre katter. Cirka 3 ml för en katt med andra ord.

Flytande paraffin (även det från apotek) kan också användas. Blandas på samma sätt. Cirka 2 ml för en katt. Där bör man tänka på att inte ge varje dag eftersom man påstår att det har en viss påverkan på tarmens rörelser och också försvårar upptaget av vissa näringsämnen.

https://www.petworld.se/kattgodis/vitak ... -kattgodis
https://www.petworld.se/kattgodis/vitak ... ng--taurin