Sida 1 av 1

Hankastrat som attackerar ägare

Postat: ons 25 jul 2018, 10:58
av Safia
Ställer frågan för en väns räkning. Hon har fyra katter, varav en nyligen fått en planerad kull ungar (fodervärd). Hennes hankastrat har börjat attackera efter det att ungarna kom. Enbart ägaren, aldrig ungarna. Senast så illa att hon fått uppsöka sjukvård för att sy.

Jag har lyft tankarna om svartsjuka, eventuellt minskad uppmärksamhet, stress på grund av den förändrade situationen etc. Tid är bokad hos veterinär för fysisk kontroll, och vid avsaknad av resultat där att söka sig vidare till någon specialiserad på kattens beteende.

Relaterad fråga här, någon med bra referenser till veterinär specialiserad på beteende i Stockholm/Uppsala? Eva Johansson på Albano hade varit det uppenbara valet i min värld, men funkar ju av naturliga skäl inte.

Hon har varit i kontakt med uppfödaren hon är fodervärd åt, men de har inte gemensamt lyckats lösa problematiken. Någon med kompletterande tankar? Någon av er som själva är uppfödare som sett liknande beteende och hur har man i så fall kommit till rätta med det?

Alla uppslag välkomna. Det är en stressande situation för alla involverade, inte minst katten, som ju förgäves försöker förmedla något utan att omgivningen förstår.


Skickat från min iPad med Tapatalk

Re: Hankastrat som attackerar ägare

Postat: ons 25 jul 2018, 11:18
av Yrhättans
Funderar över hur stor yta katterna har att röra sig på, tänker på att reviret minskat för hankatten. Har han varit kastrerad länge? Hur har förhållandet mellan honom och kattmamman varit innan kull, hur reagerar han på ungarna?

Någonstans tror jag på minskat revir och mindre flyktvägar från de små. Svartsjuka absolut, jag har sett att min hane gärna vill ha egenstunder med mig när jag har kull, det går över när kattungarna inte är "läbbiga" utan går att leka med. Men han har aldrig varit aggressiv för det.

Så lite mer information och hur det ser ut i hemmet. Är hankatten väldigt fäst vid matte?

Självklart utesluta fysiska fel som ska göras.

Re: Hankastrat som attackerar ägare

Postat: ons 25 jul 2018, 11:28
av Birmafröken
Jag tycker att det låter som ett typiskt fall av "omriktad aggression", dvs hankatten är stressad över något (situationen med kattungarna), men känner inte att han kan attackera dem utan riktar om aggressionen mot något annat (ägaren i det här fallet).

Mitt råd är att hålla hankatten åskild från kattmamman och ungarna och introducera dem gradvis genom t.ex. ett nätgaller i en dörröppning mellan de olika reviren. Feliway-adapter som avger lugnande doftferomoner kan också ha effekt och göra katten mer harmonisk.

Re: Hankastrat som attackerar ägare

Postat: ons 25 jul 2018, 18:11
av Safia
Misse fick i eftermiddag somna in. Beteendet (veterinären reflekterade över att han aldrig sett en katt tillfoga så grova skador någon gång, plus att en normalt sett hanterbar katt blir ett vilddjur vid undersökning), att det uppkommit så plötsligt och den undersökning som gjordes tydde alla på att det sannolikt handlade om en snabbt växande hjärntumör. Visar återigen på vikten av ordentliga fysiska genomgångar och att inte bara förutsätta.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Hankastrat som attackerar ägare

Postat: ons 25 jul 2018, 22:59
av Yrhättans
Stackars Misse och vilken tur att det blev ett snabbt veterinärbesök. Jag beklagar sorgen till matte men ibland är det inget att göra. Det visar, precis som du skriver att det första man ska göra är att utesluta att det är något fysiskt fel.

Re: Hankastrat som attackerar ägare

Postat: tor 26 jul 2018, 12:02
av Birmafröken
Safia skrev:Misse fick i eftermiddag somna in. Beteendet (veterinären reflekterade över att han aldrig sett en katt tillfoga så grova skador någon gång, plus att en normalt sett hanterbar katt blir ett vilddjur vid undersökning), att det uppkommit så plötsligt och den undersökning som gjordes tydde alla på att det sannolikt handlade om en snabbt växande hjärntumör. Visar återigen på vikten av ordentliga fysiska genomgångar och att inte bara förutsätta.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Var det uteslutningsmetoden och beteendet som fastställde diagnosen eller fanns det provresultat och undersökningar som direkt påvisade att en tumör fanns?

Re: Hankastrat som attackerar ägare

Postat: tor 26 jul 2018, 13:10
av Safia
Birmafröken skrev:Var det uteslutningsmetoden och beteendet som fastställde diagnosen eller fanns det provresultat och undersökningar som direkt påvisade att en tumör fanns?


Vet ej exakt status där. Och har inte velat rota alltför mycket i en redan jobbig situation.Skickat från min iPad med Tapatalk