Sida 1 av 1

Gomspalt

Postat: fre 01 jun 2018, 21:45
av Erika
Jag har en katthona av rasen huskatt som har gomspalt i mjuka gommen. Hon är drygt 9 månader. Gomspalten upptäcktes i samband med kastreringen då jag bad veterinären att titta henne i munnen pga mycket nysningar, hostningar och allmänt jobbigt i samband med mat och dryck. Från början var det helt ok men nu har det blivit värre. Är det någon som har erfarenhet av detta.? Jag har provar mixa maten, ge blötmat, torrfoder, förtjockningsmedel i mat och vatten. Vet inte om något egentligen funkar.
Trodde nästan att hon skulle kvävas idag när det kom ett grässtrå ur nosen. Har börjat fundera på om enda vägen är att avliva henne då jag inte vill att hon ska lida. Någon som har erfarenhet och eventuellt tips på hur man kan lindra detta? Hon är så fin så detta känns så otroligt ledsamt.

Re: Gomspalt

Postat: sön 03 jun 2018, 14:46
av ApanAnn
Är det något som går att operera? Vad sa veterinären?

Re: Gomspalt

Postat: mån 04 jun 2018, 09:54
av Safia
Kirurgi för att sluta gomspalten verkar vara rekommenderad standardbehandling och något som i de allra flesta fall ger gott resultat. Problematik där kan vara att försäkring inte ersätter medfödda skador som det handlar om i det här fallet. Konsultation med veterinär för att se hur omfattande ingrepp som behövs och för att få en kostnadsbild borde vara nästa steg för att ha ett beslutsunderlag.

Att låta katten gå utan behandling är inte försvarbart. Hålet i gommen gör att mat och vätska kommer upp i nosen och irriterar och försvårar för henne att äta ordentligt.

http://www.svf.se/Documents/Tidningen/V ... 150dpi.pdf