Pemphigus foliaceus

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Användarvisningsbild
Caoimhe
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 9
Blev medlem: tor 10 maj 2018, 20:06
Katt: Älva - norsk skogkatt
Ort: Malmö

Pemphigus foliaceus

Inläggav Caoimhe » tis 15 maj 2018, 00:21

Hej!

Nu kommer jag skriva lite av en novell, men jag hoppas att någon orkar läsa igenom texten ändå. ;-)

Jag har en norsk skogkatthona som i dagarna blir 6 månader gammal. När hon hade bott hemma hos mig i drygt en månad (17,5 v gammal) så upptäckte jag att hennes trampdynor på baktassarna var lite underligt torra, samt att hennes ena tå hade en konstig, vit fläck. Jag kontaktade en veterinär som rekommenderade att jag skulle smörja in hennes tassar med en särskild salva, och om tassarna blev värre/inte såg ut som vanligt igen inom tre veckor så skulle jag boka in tid för undersökning.

Sagt och gjort. Jag noterade torrheten på tassarna på en fredag och smorde in hennes trampdynor 1-2 gånger om dagen över helgen. Till min stora förtvivlan märkte jag dock på måndagen att små blåsor hade börjat utvecklas på hennes trampdynor. På veterinärbesöket på tisdagen så var alla fyra tassar drabbade av blåsor och huden omkring var röd och irriterad. Dock ingen smärta. Veterinären föreslog att jag skulle fortsätta smörja hennes tassar med salvan 2 ggr dagligen samt ge henne lite laxolja i maten. Då vi misstänkte att det var kattsanden som var boven i dramat så bytte jag ut den ur lådorna.

Sagt och gjort. Lådorna blev skurade och fick ny, fräsch, oparfymerad sand i sig. Kattungens tassar tvättades av och smordes morgon och kväll, och laxolja blandades i blötmaten. Ändå fortsatte hennes tassar bara bli värre. Nya blåsor dök upp dagligen och försvann oftast lika snabbt och lämnade gula skorpor efter sig. Huden fortsatte vara torr och flagnade från tassarna. Efter ett tag började små bruna sårskorpor dyka upp i övergången mellan pälsen och den stora trampdynan på båda baktassarna.

Två veckor efter det första besöket gjorde vi ett återbesök hos veterinären. Trots allt jobb jag lagt ner så kunde veterinären bara konstatera att ja, visst ser tassarna värre ut än senast. En biopsi skulle vara nödvändig att göra på någon av hennes tassar. Vet. skickade en remiss till en mycket duktig hudspecialist som vi hoppades skulle ha mer erfarenhet av detta, då min ordinarie veterinär inte hade sett något liknande förut. Hennes enda misstanke var samma som jag, efter mycket om och men, lyckats snubbla över på internet - en autoimmun hudsjukdom.

Två dagar senare besökte vi hudspecialisten. Katten gicks igenom grundligt och det kunde konstateras att oavsett vad det var så hade hon bara symptom på just tassarna. Biopsi togs på en av hennes blåsor, samt att vätska togs från en annan blåsa och analyserades under mikroskop. Trots att diagnos inte skulle kunna ställas absolut förrän biopsisvaren kom tillbaka två veckor senare, bestämdes det att hon skulle sättas in på kortison, då undersökningarna pekade på den autoimmuna sjukdomen som vi redan misstänkt. Pemphigus foliaceus.

Kortisonet hade omedelbar verkan. Blåsorna slutade dyka upp samma dag som kuren startades.

Två veckor senare var vi tillbaka hos hudspecialisten för stygnborttagning och för bekräftelse av diagnos. Biopsin visade att min katt hade just pemphigus foliaceus. Har vi tur så räcker det med att hon medicineras periodvis, alltså direkt när symptom dyker upp, för att sedan kunna pausa i ett antal månader eller kanske till och med år innan blåsorna blossar upp igen. Har vi otur så kommer hon behöva gå på medicin konstant i resten av sitt liv.

Min katts symptom är inte de absolut vanligaste för sjukdomen. Som jag förstår det så brukar den ofta visa sig som sår i ansiktet, särskilt vid nos och öron, åtminstone till en början. Vanlig ålder för debut av sjukdomen är ca 5 år, men min katt var 17,5 vecka när jag noterade första symptomen.

Nu undrar jag så klart om någon annan har/har haft/känner till en katt som har haft den här diagnosen? Hur har det gått för er, vilka symptom har katten visat och hur har det gått att leva med sjukdomen och medicineringen? Jag vill veta allt och lära mig mer om den här sjukdomen!

Bifogar en bild på hur hennes ena tass såg ut efter ca 2-2,5 veckor från debut.

Bild

Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 11 och 0 gäster