Sida 1 av 1

vill klappa min katt

Postat: fre 27 apr 2018, 12:38
av lindstromfunderingar
Hej.

Jag har en hittekatt som jag skrivit om mer utförligt här
http://www.kattforum.se/viewtopic.php?f=11&t=228140

Nu undrar jag hur jag ska göra för att kunna närma mig honom så pass att jag får klappa honom och borsta honom. Kommer jag för nära hoppar han iväg.

Han har bott här ett halvår.
I början låg han bara under sängen eller under soffan. Sen under bordet.
Nu ligger han i sängen eller soffan. Och om jag har foten helt stilla kan han ligga mot den, om jag har riktigt tur. Men rör jag mig det allra minsta hoppar han ner och sätter sig nedanför soffan. :hi5:

Han är gärna där jag är. Och kan äta godis ur handen på mig. Men jag får inte röra honom.

Om det inte vore för att han fäller så sanslöst mycket skulle jag kunna vänta ännu lite och hoppas på att han inom några dagar/ veckor/ månader vill komma och vara nära, men jag skulle vilja borsta honom ibland. Och kanske klippa klorna.

Jag vill inte tvinga mig på honom, men vill gärna ha tips för att kunna närma mig honom på ett klokt sätt.
Kvinnan som fångade in honom får klappa honom och borsta honom. Men inte jag. Vad gör jag för fel?
Är rädd för att vi fastnar i det här läget om jag inte aktivt försöker jobba på dilemmat.


Alla tips mottages tacksamt.

Re: vill klappa min katt

Postat: fre 27 apr 2018, 19:47
av Fredrik
Den katten måste ha varit med om otrygghet
Jag tror att tiden är det enda som gäller, han litar mer på dig med tiden.
Puffa på honom med ditt huvud mot hans huvud, den är det som ger mest trygghetskänsla hos katt

Re: vill klappa min katt

Postat: lör 28 apr 2018, 08:29
av Mysseman
Jag tror att med tiden kommer du få klappa honom men han har - som någon annan sa - säkert varit med om något otryggt. Är han rädd för händer? Kanske blivit slagen?

När du vunnit hela hans förtroende kommer du garanterat få klappa honom men skynda långsamt och låt de ta tid så går det säkert bra :)

Re: vill klappa min katt

Postat: lör 28 apr 2018, 09:02
av ApanAnn
Katthem och andra som jobbar med skyggisar använder ofta något mellan dem och katten i början. Du kan t.ex. ”klappa” med en lång målarpensel för att vänja katten vid beröring från dig utan att du behöver vara nära. Jag har även sett borstar för pälsvård på långt skaft, men vet inte hur bra de funkar.

Just pälsvård tog ett tag att acceptera för mina katter. Vi provade olika borstar men det verkar som om nyckeln var att vänja sig. Chilla var lite skeptisk i början men njuuuuter nu av pälsvård. Hon har aldrig varit skygg hos oss trots samma uppväxt som ”brorsan”. Chaplin är nu på nivån att han gillar klapp och gos från mig, men blir lite överstimulerad när jag borstar (svansen piskar). Det går att borsta kortare stunder om han är avslappnad och gosig eller mutas med godis. Det har varit en lång väg hit och vi har mer att jobba på. Chaplin är fortfarande inte helt bekväm med min man t.ex.

Om pälsen riskerar att bli tovig kanske det går att få hjälp av veterinär med att klippa ned päls och klor. I såna fall är det bäst om någon annan får vara ”bad guy” och fånga för veterinärtransport och gärna ta resan til veterinären också.

Ett halvår är inte så lång tid ändå. Låt det ta tid att vinna kattens förtroende. Det är så givande när de blir tryggare och tryggare!

Re: vill klappa min katt

Postat: lör 28 apr 2018, 12:57
av lindstromfunderingar
Tack för svar! :-)
Jag tänker att det får ta tid. Var bara orolig för att vi skulle fastna i detta läget. Men efter era svar tänker jag slappna av. Tack och lov ser han inte ut att ha några tovor. Han tvättar sig väldans mycket, så han verkar sköta sin päls bra själv. En kille från ett katthem var här innan jul och skulle försöka klippa klorna, men då gömde sig lille (eller han är rätt stor) Mefiboset under soffan så bara tassarna syntes. Enda gången han gömt sig så väl. Killen gav upp och åkte hem i oförättat ärende. Och efter bara en halvtimme låg han under bordet som om inget skrämmande hänt. Då blev jag lite stolt. :hi5:

Re: vill klappa min katt

Postat: lör 28 apr 2018, 13:00
av lindstromfunderingar
Fredrik skrev:Den katten måste ha varit med om otrygghet
Jag tror att tiden är det enda som gäller, han litar mer på dig med tiden.
Puffa på honom med ditt huvud mot hans huvud, den är det som ger mest trygghetskänsla hos kattJa, något hemskt har han nog varit med om.
Om jag kommer så nära med huvudet ska jag testa, men än så länge har vi närmare en halvmeters distans som närmast. Förutom i soffan när mina fötter kan vara närmre, om de är stilla.

Re: vill klappa min katt

Postat: mån 30 apr 2018, 01:26
av ApanAnn
Modig kisse! Soffor är bra om det kommer hem konstigt folk hälsar Chaplin. Sen om de visar sig vara ok kan man komma fram och spana lite på avstånd.

Vi körde mycket långsamblink i början för att bygga relationen på tryggt avstånd. Chaplin blinkade tillbaka ganska långt innan han gick att klappa. Sen vet jag att det gick bättre när han inte såg händerna som gosade. Jag kommer inte ihåg hur, men jag lyckades ge honom lite gos och massage i soffan så länge han hade ryggen mot mig...

Samma ”regler” gäller för min man nu. Om Chaplin blir klappad av mig och han också börjar klappa lite går det för sig så länge inte Chaplin ser vem som klappar..... :smile: Oklart om katten är korkad och tror jag har tre händer eller bara tycker det är mindre läskigt så.

Re: vill klappa min katt

Postat: tis 01 maj 2018, 10:13
av Aziz
Jag tycker att det du beskriver ändå visar på framsteg så jag tror du gör rätt som du gör.

Kanske kvinnan som fångade in honom har väldigt stor erfarenhet och självförtroende när det gäller skyggisar som gör att hon inte tvekar och att det smittar av sig på kissen. Jag tror att om man månar mycket om sin skygga katt så blir man lite försiktig och tvekande i rörelserna, vilket i sig är bra, men det kan även signalera till katten att man är överens om att det är lite läskigt. När man dessutom har ett känslomässigt band till kissen så blir man ännu mer rädd att göra fel och den pressen känner man inte lika mycket som utomstående.

Jackson Galaxy, som är en amerikansk kattbeteendespecialist (finns på Youtube och Anmimal planet) har tagit upp en del kring det han kallar "challenge line". Den handlar om att försöka tänja lite försiktigt på kattens gränser för att flytta fram positionerna lite i taget. Du kanske skulle få ut något av att titta på de klippen om du inte redan har gjort det. Men som andra skriver ovan, tid och tålamod.