Dominant hankatt

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
ingeborg21
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 15
Blev medlem: sön 09 jul 2017, 11:15

Dominant hankatt

Inläggav ingeborg21 » ons 02 aug 2017, 01:05

Hej,
Jag skrev för några veckor sedan om min väldigt dominanta hankatt, han hoppade på sin syster (kullsyskon) och hon började säga ifrån, det var ju inte hela tiden han gjorde så men några gånger om dagen. Nu har jag börjat använda Feliway friend, zylkene och stop stress som man häller mellan öronen (veterinärens råd) det har blivit mycket bättre MEN, varje kväll når vi ska gå och lägga sig så hoppar han på henne och jagar ut henne från sovrummet och det fortsätter ff. Ingen idé att stänga ut dem för då står någon och krafsar på dörren och jag vill gärna ha koll på att det är lugnt. Alltså jag har försökt sätta in ett klösträd till så hon inte ligger där han tycker är sitt. Har bäddat en liten säng på byrån och även tagit in en liten kattkoja, var hon än försöker lägga sig så jagar han iväg henne :tb_oops: :tb_oops: :tb_oops:
Hon vill ju så gärna ligga därinne hon med men hon får inte komma innanför dörren. Någon som kan ge mig råd hur jag kan lösa detta. De har ju aldrig bråkat hårdhänt tidigare, började för 3-4 månader sedan.

Vill ju att båda mina kissar ska ha det bra :(
någon som förstår varför han gör så, jag känner mig bara så skyldig mot min lilla honkatt att jag inte lyckats bryta det mönstret

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3195
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Dominant hankatt

Inläggav Aziz » ons 02 aug 2017, 09:36

Vi har två katter med ganska stor åldersskillnad, (båda kastrerade hanar) och då är det kanske naturligt att acceptera att den äldre katten bestämmer. Han tolererar inte heller att den yngre katten är i sovrummet nattetid då den äldre sover med oss i sängarna. Den yngre accepterar detta och lägger sig någon annan stans när "gamlingen" är där. Den yngre har skaffat sig en rutin att ligga i sängarna tidigare på kvällen i stället. Kanske ska du bara låta det vara och lita på att de löser detta på katters vis.

Jag förstår att du tycker synd om din flick-kisse men det är inte säkert att hon själv känner sig olycklig över detta. Det du kan försöka är att stärka hennes självförtroende om du tycker att hon verkar må dåligt men det gäller säkert även hankatten. Överdrivet dominant beteende kan ha med osäkerhet att göra. Eller så är det en utvecklingsfas de är inne i just nu där de testar var de har varandra och vad det ska vara för ordning dem emellan. Det kan ändras med tiden också, eller så accepterat båda att det finns en rangordning.

Det jag försöker säga är att du kanske bara ska låta det vara om ingen mår uppenbart dåligt. Lek, lek och ännu mer lek anser jag vara den absolut bästa metoden för att stärka självförtroende, lösa spänningar och få glada kissar.

Användarvisningsbild
Birmafröken
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11243
Blev medlem: sön 09 mar 2008, 21:52
Katt: 2 Skogisar, 1 Ragdoll 1 Birma
Ort: Stockholm

Re: Dominant hankatt

Inläggav Birmafröken » ons 02 aug 2017, 09:56

Vart tar honkatten vägen när hon blivit utjagad ur sovrummet? Finns det någonstans att ta vägen för henne så att jakten slutar? (Min honkatts egenvalda "säkra plats" vid oönskad jakt är t.ex. under en fåtölj i vardagsrummet)

Tillåter hankatten aldrig att hon är i sovrummet på kvällen/under natten eller är det precis vid läggdags som han får sitt jaktryck?

Du skrev i din förra tråd att hankatten brukar tvätta honkatten ibland, tillåter hon fortfarande det?
Matte till skogisarna Moltas och Milou, busraggisen Oberon och birmapojken Ruben!

ingeborg21
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 15
Blev medlem: sön 09 jul 2017, 11:15

Re: Dominant hankatt

Inläggav ingeborg21 » ons 02 aug 2017, 10:35

Ja hon tillåter det ibland men mestadels så försöker hon ta sig därifrån, hon tillbringar mest sina dagar under soffan (kanske beroende på att det är svalare där) eller på klösträdet i vardagsrummet, det har han inte jagat bort henne från.

Mina katter, men det kanske inte är något ovanligt, kan inte leka själva utan måste hela tiden roas, Om Alice hittar något som hon tycker det är roligt att leka med eller att jag kanske slänger en boll el liknande så kommer Loomis direkt och övertar leken och Alice går och lägger sig under soffan igen.

Jag har som sagt aldrig haft två katter samtidigt vilket gör att jag säkert oroar mig mer än jag behöver

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10002
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Dominant hankatt

Inläggav Starwatcher » ons 02 aug 2017, 10:56

Får honan någonsin vara i fred i sovrummet?

Lek med hankatten så han är rejält trött innan ni ska lägga er, bra om han får springa, hoppa osv men även lite tankenötter så han blir trött även på det viset.

Kan du stänga in hankatten en liten stund eller på annat sätt se till att han är upptagen så att du kan leka med honkatten? Min hankatt tar i perioder över leken när jag leker med min honkatt. Jag passar då gärna på att leka med Tösen när han vill vara ute på nätade altanen. Honkatten gillar lek på morgonen och just då är hankatten mindre pigg på lek så det är också ett bra tillfälle att leka. För vår del är leken oerhört viktig för båda katternas humör, för harmonin mellan katterna. Lek stärker en katts självförtroende och om du kan få upp din honkatts självförtroende kommer hon att bete sig på ett annat sätt och bli mindre intressant att jaga för hankatten.
Bild

Användarvisningsbild
eye of a tiger
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10852
Blev medlem: tis 01 jul 2008, 11:55

Re: Dominant hankatt

Inläggav eye of a tiger » ons 02 aug 2017, 11:57

Prova göra en swapp. Jackson galaxy brukar poängtera att inga katter ska äga områden i hemmet .

Gör en nätdörr och låt henne sova i rummet en natt och killen en annan .

Det låter ju bra att du har flera platser. Sängen bruckar vara en hotspot. Jag har ett klösträd vid fåtändan och en korg i sängen .


Som sagt lek med killen så han blir trött . Lek även med henne i rummet. Gör även litte klätter väggar .

Sen finns ju kattveetende rådgivare här med i sverirge som man kontakta.

Hur är katt miljön i resten av hemmet?hur många dandlådor har du. Sandlådor är ju också ett sätt att sprida doft så katter känner lukten av sig i viktiga delar i hemmet.
Cat mojo 101- putting on your "cat glasses" and see the world through the eyes of your cat.
Jackson Galaxy

Bild

ingeborg21
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 15
Blev medlem: sön 09 jul 2017, 11:15

Re: Dominant hankatt

Inläggav ingeborg21 » ons 02 aug 2017, 12:56

Det här problemet att inte få komma in i sovrummet började för ungefär 2-3 månader sedan, förstår inte hur det uppstod öht . På dagarna verkar det gå bra det är när jag ska gå och lägga mig som det börjar, hade lampan tänd i natt men det hjälpte inte. Kommer hon in i sovrummet så jagar han ut henne efter att hoppat på henne och bitit tussar ur pälsen på henne. Sedan sitter han vid sovrumsdörren och vaktar så hon inte kommer tillbaka.

Allt det dominanta började för några månader sedan, innan dess funkade det hur bra som helst, visserligen skojbråkade dom tidigare som väl alla katter gör men det var då som han blev så hårdhänt och började bita henne så det kom loss pälstussar.

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10002
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Dominant hankatt

Inläggav Starwatcher » ons 02 aug 2017, 13:40

Bita tussar ur pälsen är helt klart över min gräns för vad som är ok. Tycker Eye har kloka tankar i att göra en nätdörr som du tillfälligt sätter in till sovrummet. Låt hanen sova i sovrummet varannan natt, honkatten varannan natt så att sovrummet inte blir en enda katts nattetid.

Lek ordentligt med båda katterna och gärna rejält pass innan läggdags.

Tips på hur man kan göra nätdörr hittar du på kattstatus:

http://www.kattstatus.se/sida82.html
Bild

ingeborg21
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 15
Blev medlem: sön 09 jul 2017, 11:15

Re: Dominant hankatt

Inläggav ingeborg21 » tis 05 dec 2017, 20:33

Nu har gått några månader sedan jag skrev här sist, han hoppar på henne ibland men inte ofta, använder Feliway friends och zylkene och det verkar hjälpa, dagtid får hon ju vara i sovrummet men faktiskt även ibland får hon lov att sova därinne. Nu har den lilla marodören lyckats ta sig upp på garderoben där hon har haft sin fristad så nu har hon inte direkt någonstans att sova på natten i sovrummet dom gånger hon ligger där.
Dom jagar varandra under lek och ibland blir det lite hårdhänt.

Nu har jag andra funderingar, mina katter kommer från en mamma som var inne/utekatt men pappan vet man ingenting om. Alice kommer aldrig och söker kontakt, om hon sitter/ligger någonstans så kurrar hon högt och vill bli klappad men för övrigt håller hon sig undan. Loomis kommer mellan varven och vill bli klappad och kan faktiskt lägga sig på soffan eller fotpallen en stund men inga längre tider. De ligger hellre i ett annat rum än där jag sitter.
Märker att de är väldigt rädda för ljud och hastiga rörelser vilket jag har svårt att förstå, bor ensam med dom och har aldrig höga ljud på tv:n eller spelar musik eller så. Tycker dom beter sig som skyggisar fast vi bott ihop sedan dom var tre månader. Dom blir tre år nästa månad. Loomis ligger ofta på golvet i sovrummet som används som gästrum och Alice ligger på garderoberna i samma rum. Väldigt sällan ser man att dom sova tillsammans, börjar undra om det är fel på mig som matte, eller kan det vara något som dom fått efter någon av sina föräldrar?

Användarvisningsbild
Birmafröken
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11243
Blev medlem: sön 09 mar 2008, 21:52
Katt: 2 Skogisar, 1 Ragdoll 1 Birma
Ort: Stockholm

Re: Dominant hankatt

Inläggav Birmafröken » tis 05 dec 2017, 23:03

En katts temperament beror både på arv och miljö. Har kattungen ärvt ett flyktbenäget och lättstressat temperament från någon av sina föräldrar kommer det alltid att vara en del av kattens personlighet. Just att överreagera vid plötsliga ljud (även i sin trygga hemmiljö) är typiskt för katter som har en extra stark flyktbenägenhet i sitt temperament.

När det gäller socialt behov och närkontakt är även det en egenskap och benägenhet som går i arv under förutsättning att kattungarna socialiseras ordentligt från 3 veckors ålder hos uppfödaren. Missar uppfödaren socialiseringsfasen blir närkontakt med människor varken naturligt eller behagligt för katten, även om den har de genetiska förutsättningarna för det.

Det är inte något fel på dina katter och jag kan inte tänka mig att du gör något fel heller. Katter ÄR olika, och som kattägare får man acceptera de egna katternas egenheter och temperament och bara utgå ifrån det för att utveckla en så bra relation som möjligt.
Matte till skogisarna Moltas och Milou, busraggisen Oberon och birmapojken Ruben!


Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster