Odjur som kan drabba katter utomhus

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Odjur som kan drabba katter utomhus

Inläggav KattenOxå » lör 19 mar 2016, 18:35

Årets första fästingar hittades hos oss häromdagen. Skrev om det i OT-forumet, och det ledde till diskussioner loppor, ormar och annat otrevligt. Tycker det vore passande att fortsätta sådant här i kattdelen.

Här är vissa urklipp av vad jag skrev, ids inte omformulera:
FÄSTINGARNA HAR VAKNAT! :swear:
Två pigga frikrypare i pälsen och en som bitit fast i nacken på hankatten.

Nu står det inte på innan ormarna vaknar också. :wait:
Ni som planerar "kontrollerad utevistelse" i kattgård för era älsklingar - tänk på att det finns en hel del skadedjur vars beteende det är svårt att få under kontroll.


Noll fästingar igår. Noll innan dess. Tre på förmiddagen idag. Så de verkar vara nyvakna.
Bor i Stockholms län, ganska långt ute i bushen i vad som nog är en ovanligt fästingrik trakt. Men nu har alltså årets första dykt upp.


Riktigt vidriga småkryp! Osportsligt att de minsta varianterna är så små att man nästan inte ser dem, det finns ju olika fästingstadier och olika typer. Blä. Oturligt nog för mig så har jag någon doft (eller vad det nu är) som blodsugare älskar. Väller in arméer av dem via kattluckorna... nja, eh nej, men de liftar in med katterna och sedan biter de mig. Behöver jag vara på min vakt även mot loppor alltså?


Ormar gillar jag verkligen inte. Men dem ser man ju iaf.
Inte annat än snok på tomten, men vet att det slingrar omkring lite allt möjligt i grannskapet. Finns spräcklig snok och svart huggorm så gula fläckar i nacken är väl den enda säkra skillnaden. Katterna har överraskat på den här punkten. De verkar ha en otrolig instinkt när det kommer till orm. Visserligen har jag sett dem jaga småslingrare, men aggressiva väsare har de tillbörlig respekt för.


Valde att förenkla lite genom att skriva "utomhus" i rubriken, men det finns naturligtvis en viss risk att drabbas även för renodlade innekatter om några små odjur letar sig in genom vädringsfönster eller liftar in med någon besökare eller så.

Vi nätade in en stor kattgård till våra två bengaler. Det ledde till en hel del problem mellan dem att vi plötsligt utökade reviret så mycket, men nu är det stabilt sedan länge och hela familjen njuter av att kunna vara tillsammans utomhus. Att ta ifrån dem den här möjligheten nu vore otänkbart för oss.

Men om jag hade anat hur mycket mera smuts (i olika skepnader) det blir inne i hemmet av att ge pälsdjuren varsin kattlucka kanske jag hade planerat det hela annorlunda.

Så ni andra som har katter som växlar mellan ute och inne, hur har ni gjort för att slippa få in ohyra och sånt?
Senast redigerad av KattenOxå ons 08 jun 2016, 09:56, redigerad totalt 1 gång.

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » lör 19 mar 2016, 18:53

Klipper in lite som jag skrev tidigare:

Vi fick först hundloppor, ja dvs katterna fick. Mkt kliande och pälsputsande. Alla mattor togs undan, storstädning av hela huset varje dag, tvätt av alla textilier flera ggr/vecka i minst 60 grader och det som inte tålde så hög temperatur ner i frysen. Totalt vidrigt jobbigt för hela familjen. Efter en hård kamp blev vi av med odjuren bara för att ett kort tag senare drabbas av fågelloppor. Vi människor fick enstaka bett men värre var det för stackars Prickisarna som åter kliade sig väldigt. Mer städning, tvätt, frysa, kemtvätt och ännu tröttare matte. Det vi gjorde andra gången var att använda oss av vacuumpåsar för textilier i garderober, hysteriska mängder lavendelpåsar och även röd cederolja. Vi bytte om direkt vi kom in från trädgården och tvättade kläderna vi haft på oss direkt. Vi har fortfarande inga mattor framme :-(

Rödcederolja och lavendelolja ska tydligen vara giftigt för småkryp! Vi har lagt in rödcederolja i alla ventiler så de inte kryper in den vägen. Rödcederblock är upphängda och inlagda i alla garderober, skåp, lådor och där har vi också lagt kuddar med lavendel.

Ute på altanen kommer vi att plantera mkt lavendel i krukor.

Bor man i ett område där det finns fågelloppor får man byta om direkt man kommer in från trädgården och tvätta upp kläderna direkt för att undvika att få in ohyran till katterna. Trist nog bör man se till att ta bort fågelbon och inte mata fåglarna vintertid.

När det gäller större kryp som getingar mm har vi satt myggnät tillsammans med svetsnätet som sitter i våra nätade fönster. Tråkigt nog (enl kattterna) blir det också färre flugor inomhus.
Bild

Användarvisningsbild
Birmafröken
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11243
Blev medlem: sön 09 mar 2008, 21:52
Katt: 2 Skogisar, 1 Ragdoll 1 Birma
Ort: Stockholm

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Birmafröken » lör 19 mar 2016, 19:02

Jag tittar efter fästingar som kryper på pälsen både när vi är ute och när vi kommit in (lätta att se på ljus päls). Årets första fästing kröp på Moltas öra för 2 veckor sedan. För att undvika loppbett (från fågelloppor och liknande som liftat med katterna) brukar jag sommartid kolla lakanen noga innan jag kryper ner under täcket.

Jag har blivit så härdad att jag inte tycker det är läbbigt längre, lopporna är dock värst eftersom de bits gång på gång tills man hittar dem och betten kliar som tusan (fast bara på mig, inte på katterna). Hittar man den bitande loppan är problemet borta direkt.
Matte till skogisarna Moltas och Milou, busraggisen Oberon och birmapojken Ruben!

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » lör 19 mar 2016, 19:29

Jo, jag har också blivit härdad av både det ena och det andra här ute i bushen. ;-)
Och eftersom vi låter katterna passera ganska fritt ut och in så är det väl bara att gilla läget.

Fästingarna är ju ganska fascinerande egentligen, nästan inga naturliga fiender och man får ta i riktigt ordentligt om man ska lyckas klämma ihjäl dem t ex. Jag har blivit bra på att avlägsna dem från katterna, har en pincett + liten tejprulle invid varderas sovplats. Tejpen är bra för att hindra att de kryper iväg efter att man plockat. Har en superpincett med lyse också, köpt billigt från Amazon. Den är bra så man slipper springa runt och tända tusen lampor i rummet först, utan man kan plocka snabbt innan "värddjuret" rullat över på andra sidan eller så.

Det värsta är att jag själv får så mycket bett. Vitlök har avskräckande effekt på diverse blodsugare, och det tar jag till i de värsta perioderna även om det inte är så kul att gå omkring som en stinkbomb. Men observera att lök är giftigt för katt - så de får inte äta sånt!


Men dessa loppor, hur ser de ut? Syns de med blotta ögat? Hoppar de omkring?

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » sön 20 mar 2016, 08:24

En fågelloppa är svart, ett par mm stor. Äggen, larv och puppa ngt mindre. Ser ut så att man tänker smuts i liggkorgarna. Loppor gillar att gömma sig så man får dammsuga noga längs lister och textilier. Just textilier upptäckte jag var jättesvårt att dammsuga rent, klart lättare att frysa men en loppa kan leva upp till en vecka i minus 20 grader. Kan textilien tvättas är det bättre men krävs minst 60 graders värme och helst torktumling efteråt.

Hund och kattloppor är på ett sätt värre, en sådan loppa kan leva upp till nästan ett år och fortplantar sig genom att bita katten. Har läst att för varje loppa man ser finns det 100 st man inte ser :pfft: En loppas livscykel kan vara så kort som 14 dagar och loppan kan lägga ca 40 ägg.

Fågelloppor fortplantar sig inte genom att bita katter eller människor men risken finns ju istället att man hela tiden får en återsmittning vilket vi drabbades av. Katterna vill ju ut och få frisk luft varje dag.

Nu redan till våren börjar säsongen för fågellopporna tack vara flyttfåglarna som kommer tillbaka så vi börjar ladda upp igen med mer rödcederolja. Mer lavendel ska också köpas! Katterna verkar tycka mkt om lukten av röd ceder och lavendel. Kanske att dom känner på sig att det är bra när det kliar??

Tyvärr får vi räkna med större problem med loppor pga de varmare vintrarna. Jag som är så frusen och med eluppvärmt hus önskar mig numera ordentligt kalla vintrar med flera veckor av minst -20grader!
Bild

Användarvisningsbild
Birmafröken
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11243
Blev medlem: sön 09 mar 2008, 21:52
Katt: 2 Skogisar, 1 Ragdoll 1 Birma
Ort: Stockholm

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Birmafröken » sön 20 mar 2016, 11:59

KattenOxå skrev:Men dessa loppor, hur ser de ut? Syns de med blotta ögat? Hoppar de omkring?

De loppor jag har sett är ca 3 mm långa och ser ut som svarta blanka streck som kryper sig lite stirrigt och hoppar ibland. Om jag inte sett den innan märker jag den när jag blir biten (många bett i närheten av varandra som svullnar upp mer än myggbett, ofta vid byxlinningar och andra ställen där klädkanter sitter åt). Mina loppbett kliar något enormt, men inte lika länge som myggbett.

Jag har aldrig behövt sanera något p.g.a. fågelloppor. De överlever och förökar sig enbart i närheten av sitt värddjur, t.ex i fågelbon. De självdör alltså inomhus (om man inte mosar ihjäl dem för att undkomma betten).

Mina katter verkar som sagt inte märka av lopporna och jag tycker det verkar som att lopporna lämnar katten så fort de får chansen, t.ex. när de ligger i sängen.
Matte till skogisarna Moltas och Milou, busraggisen Oberon och birmapojken Ruben!

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » sön 20 mar 2016, 13:22

Klådan katterna får beror på allergi mot loppans saliv vilket innebär att fram tills katten fått allergin märker man inget direkt på katten. Jag antar att det är samma hos människa. Jag har fått ngt enstaka bett vilket faktiskt kliat mindre än vad ett vanlig myggbett gör. Värre är det för Prickisarna som kliar sig enormt. Husse kliar rejält upp till ett par veckor efter ett loppbett så hur mkt man lider av loppans bett är individuellt.

Det stämmer att fågelloppan självdör inom ett par veckor inomhus (gäller inte hund och kattloppor som förökar sig genom att bita katterna och som verkar tåla inomhus klimat bättre) men får man en daglig tillförsel av fågelloppor som vi fått via nätade altanen behöver man sanera inomhus för annars blir det ohållbart vidrigt jobbigt.

Dammsugning varje dag är det som gäller och att man använder en riktigt tät dammsugarpåse modell allergipåse. Dammsugarpåsen ska tas ut och slängas direkt efter dammsugningen. Påslösa dammsugare funkar inget vidare vid loppbekämpning.

Det finns spot-on medel man kan ge katterna mot loppor men mina katter tålde inte alls dom preparaten tyvärr. De bästa medlen är receptbelagda och kan om man som vi hade oturen ge kraftiga magtarmbiverkningar.

Nu när våren kommer så smått får vi igen sätta rejäl fart på dammsugningen. Mattorna väntar vi med att lägga tillbaka tills vi varit loppfria i ett år så om allt funkar bra kanske vi har mattor på golven igen till nästa jul :-D Allt enl instruktioner från skadedjursbekämpare.
Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » mån 21 mar 2016, 08:44

Birmafröken skrev:
KattenOxå skrev:Men dessa loppor, hur ser de ut? Syns de med blotta ögat? Hoppar de omkring?

De loppor jag har sett är ca 3 mm långa och ser ut som svarta blanka streck som kryper sig lite stirrigt och hoppar ibland. Om jag inte sett den innan märker jag den när jag blir biten (många bett i närheten av varandra som svullnar upp mer än myggbett, ofta vid byxlinningar och andra ställen där klädkanter sitter åt). Mina loppbett kliar något enormt, men inte lika länge som myggbett.


Ett litet blankt streck... Heureka!!! :hi5: Sådana har jag sett men inte fattat att det är någon slags loppa. Man får syn på en vid handleden - så liten att det inte känns när de kryper på en - men plötsligt sticker det till. Ajj! Och man undrar hur den lilla krabaten kunde åstadkomma så pass stor smärta. Och sedan börjar det klia på direkten men klingar av relativt snabbt. Bettet blir inte myggbettlikt utan bara stort som ett knappnålshuvud med en minimal vätskande prick mitt i.

Loppor tänker man kanske att de ska studsa omkring doink doink doink, men dessa är mer åt silverfiskhållet tycker jag. Rör sig lite stirrigt... som sagt.
Stort tack, Birmafröken!
Senast redigerad av KattenOxå mån 21 mar 2016, 08:53, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » mån 21 mar 2016, 08:52

Starwatcher skrev:Klådan katterna får beror på allergi mot loppans saliv vilket innebär att fram tills katten fått allergin märker man inget direkt på katten. Jag antar att det är samma hos människa. Jag har fått ngt enstaka bett vilket faktiskt kliat mindre än vad ett vanlig myggbett gör. Värre är det för Prickisarna som kliar sig enormt. Husse kliar rejält upp till ett par veckor efter ett loppbett så hur mkt man lider av loppans bett är individuellt.

(...)


Apropå det att lidandet/klådan drabbar olika individer olika mycket så har jag funderat på det... :-k

När honan får en fästing verkar hon inte lida av det alls, man ser henne aldrig klia sig, eventuellt märker hon inte ens att den sitter där. Men när hankatten får en fästing så kliar han sig riktigt rejält, så att det blöder, och sedan kliar han ännu mer för att huden blivit irriterad av själva kliandet osv.

När han fick RC Calm mot sina beteendeproblem avtog det överdrivna kliandet direkt. Jag tänkte då på "bokstavs-barn" (slarvigt uttryckt men jag minns inte om det var ADHD eller något annat, inte heller det exakta sammanhanget i övrigt) som kan spåra ur fullständigt pga ett sandkorn i strumpan eller en tvättetikett i nacken, men när de får medicin (mot koncentrationsproblem o dyl) störs de inte längre av sådant.

Så kroppen kan nog reagera väldigt olika på de där ämnena som sprutas in av blodsugarna - tydligen kan vissa utveckla allergier också - och dessutom tror jag att själva klådan kan upplevas olika. Samma klåda kan klia mer på en individ än en annan, så att säga. 8-[

En ytterligare aspekt är ju det faktum att de små odjuren helt klart föredrar vissa individer framför andra. De älskar mig! :vinka: Om vi är ute några stycken och drabbas av en myggsvärm får jag kanske trettio myggbett på direkten medan de andra får tre vardera.

Tack Starwatcher för oerhört informativa inlägg! (Jag får dela upp det och svara lite i taget.)

So long!

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » mån 21 mar 2016, 13:37

Här finns svar från veterinär om katter och lök (inkl. vitlök):
http://www.veterinaren.nu/fragelada/bes ... or-en-katt

Man kan annars kanske förledas att ge vitlök mot ohyra, eftersom andra djur tål det. Stora hinkar finns att köpa till häst. Och jag såg att zooplus säljer både piller och pulver till hund.

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » mån 21 mar 2016, 16:58

Starwatcher skrev:Dammsugning varje dag är det som gäller och att man använder en riktigt tät dammsugarpåse modell allergipåse. Dammsugarpåsen ska tas ut och slängas direkt efter dammsugningen. Påslösa dammsugare funkar inget vidare vid loppbekämpning.

Det finns spot-on medel man kan ge katterna mot loppor men mina katter tålde inte alls dom preparaten tyvärr. De bästa medlen är receptbelagda och kan om man som vi hade oturen ge kraftiga magtarmbiverkningar.

Nu när våren kommer så smått får vi igen sätta rejäl fart på dammsugningen. Mattorna väntar vi med att lägga tillbaka tills vi varit loppfria i ett år så om allt funkar bra kanske vi har mattor på golven igen till nästa jul :-D Allt enl instruktioner från skadedjursbekämpare.


Angående tät dammsugarpåse så var det via en icke-tät sådan jag första gången kom i kontakt med loppor. Utomlands. Vi hade lånat en dammsugare av vår hyresvärd, den blev stående i vår lya några dagar. Sedan blev jag loppbiten och fick hemlängtan. Tvättade allt och plastade in, var rädd varje gång jag gläntade på resväskorna under resan tillbaka. Men det gick bra, de följde inte med till Sverige.

Förklaringen var att hyresvärdens katt haft loppor och de just sanerat efter den. Fattar inte varför de lånade ut en dammsugare full med loppor - språkförbistring kanske?

De lopporna var tydliga loppor i alla fall. Bra studs i dem.

Har inte lagt märke till någon annan typ av ohyra än fästingar på/runt våra katter. Är hyfsat skarpsynt. Men förra säsongen fick jag massor av bett så jag befarade att det var annat äckligt också. Men nja det var nog mest småfästingar (larver). Dem hinner man ofta klia bort (i sömnen) innan de hunnit bita fast ordentligt så man förstår vad det är.

Utförlig artikel om den fruktade fästingen:
http://www.viivilla.se/tradgard/djur/hu ... fastingen/

Hankatten tappar päls av de olika Frontline-varianterna, inga andra biverkningar som ökad salivering eller så. Jag har undvikit att ge sådant pga hans känslighet, tyckt att jag kan plocka bort fästingarna istället. Men om man riskerar få in loppor och löss... får se om det blir lite mer spot-on-behandlingar denna vår.


Kul med en anledning att längta efter julen även som vuxen. ;-)

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3256
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Aziz » mån 21 mar 2016, 18:25

Å nej, är det dags redan. :-( Herr katt avskyr alla fästingmedel och verkar riktigt besvärad. Vi har prövat olika alternativa metoder som vår vet säger är att kasta pengar i sjön (tabletter och metallhängen) men vi har tänkt att det är bättre än inget. De två första somrarna hjälpte det ev för då fick han inga fästingar men förra sommaren fick vi plocka flera stycken plus att vi också drabbades av fågelloppor, troligen. Kissen var inte besvärad av lopporna men jag led av en h-vetes klåda på benen.

Vet inte vad vi ska ta till i år. Tror inte alls att fästingmedlen är nyttiga för kissarna. Något medel som jag läste om fick man som människa inte alls komma i kontakt med eftersom de kunde ge biverkningar men herregud jag väger ju 10 gånger mer än kissen hur kan det då vara nyttigt för honom?

Att plocka eller inte plocka är kanske frågan? :-k

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » mån 21 mar 2016, 18:38

Jo, medlen har mkt biverkningar. Prickisarna fick inget pälsavfall av medlen däremot lös mage och för hankattens del allt mer kräkningar. Efter sista dosen vi gav kräktes han runt 10ggr/dygn. Båda katternas aptit var obefintlig. Tösen mådde inte alls bra och för hankatten var det snudd på att han behövde bli inlagd. Så fort serumkoncentrationen sjönk blev båda katterna bättre.

Vi satsar numera på gammaldags krigföring med lavendel och rödceder. Jag kan förstå att folk förr la altandäck i rödceder!
Bild

ApanAnn
Gurukatt
Gurukatt
Inlägg: 1238
Blev medlem: fre 05 feb 2016, 19:14
Katt: Chilla och Chaplin, huskatter
Ort: Brandbergen

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav ApanAnn » mån 21 mar 2016, 20:05

Jag är lite nyfiken på halsbandet som precis blivit receptfritt. Lätt att plocka av om kissen mår dåligt av medicinen om inte annat. Fast planen är att hålla dem i husarrest med utevistelse på nätad balkong. Hoppas slippa fästingar på andra våningen.

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tis 22 mar 2016, 09:39

Aziz skrev:Å nej, är det dags redan. :-( Herr katt avskyr alla fästingmedel och verkar riktigt besvärad. Vi har prövat olika alternativa metoder som vår vet säger är att kasta pengar i sjön (tabletter och metallhängen) men vi har tänkt att det är bättre än inget. De två första somrarna hjälpte det ev för då fick han inga fästingar men förra sommaren fick vi plocka flera stycken plus att vi också drabbades av fågelloppor, troligen. Kissen var inte besvärad av lopporna men jag led av en h-vetes klåda på benen.

Vet inte vad vi ska ta till i år. Tror inte alls att fästingmedlen är nyttiga för kissarna. Något medel som jag läste om fick man som människa inte alls komma i kontakt med eftersom de kunde ge biverkningar men herregud jag väger ju 10 gånger mer än kissen hur kan det då vara nyttigt för honom?

Att plocka eller inte plocka är kanske frågan? :-k


Barbenta promenader i högt gräs? Eller har du någon teori om varför det inte kliade på hela kroppen?

Vi har stort trädäck runt hela huset i princip, så fort jag ska utanför den zonen blir det till att hoppa i gummistövlar. Världens bästa plagg! Tycker dessutom att det är riktigt snyggt - passar till allt; praktiska jeans, smidiga tajts, luftiga sommarklänningar, kort-korta kjolar eller sexiga hotpants om man vill likna Kate Moss på rockfestival. 8-[ Men jag lever lantliv. I mer urban miljö kanske det känns dumt med gummistövlar om det inte regnar.

Vitlök har kraft att stöta bort vampyrer, sägs det... Finns forskning som visar att det hjälper mot fästingar,
här en från 1998 där kustjägare inom försvaret fick äta vitlökskapslar. http://www.atl.nu/lantbruk/vitlok-skyddar-mot-fastingar Läst att en del kommuner delar ut kapslar till parkarbetare och andra med utomhusjobb - för att de bryr sig om personalen samt att det minskar sjukskrivningar. ;-)

Att det hjälper mot mygg kan jag intyga. Tillbringade en vecka i sommarstuga i en trakt där det fanns extremt mycket mygg. Det var hemskt, gick knappt att vistas utomhus. Försökte sitta ute och äta första kvällen men folk fick panik så försöket avbröts. Senare hörde några singelkillar av sig och ville hälsa på. Erbjöd sig att handla och bjuda på middag. Uppenbart amoröst intresse för sommarstugeinnehavarinnan som sa okej fastän känslorna inte var besvarade... en annan tjej i stugan var nämligen förtjust. (Och är numera gift med den ivrigaste kocken.)
De var ovana vid matlagning men ville visa sig på styva linan så vi fick inte hjälpa till. Blev rätt fnittrigt "Men hjälp, vad gör de? Snälla nån vad det luktar vitlök! Hur mycket har de haft i egentligen?" Vet inte om de följde recept, kanske det stod tre till fem klyftor men de tolkade det som 35 hela vitlökar eller 35 vitlöksflätor... hursomhelst var det jättejättemycket vitlök i maten.
Killarna hade dukat utomhus... och det gick bra att äta ute! Myggorna svärmade över oss men satte sig inte ens. Ingen fick ett endaste bett, inte dagen/kvällen efteråt heller. Vi konstaterade tvärsäkert att det berodde på vitlöken! Detta var innan effekten blivit allmänt känd och omskriven i kvällspressen etc.


Men återigen; människor kan äta vitlök som skydd mot mygg, fästing etc - men katter ska inte göra det. Lök är giftigt för katt.

Jag tror att enstaka fästingar kan bita sig fast även om man har skydd. Kanske "den strålande brickan" eller vad det nu var, egentligen fungerade men att det förra året var så extremt mycket kryp så att ni drabbades av några rackare ändå?

Usch. Man vet inte vad man ska ta sig till. Inte roligt att behöva grubbla på sånt här. Att försöka strunta i problemet och tänka "det går över" känns ju inte heller rätt med tanke på att det trots allt föreligger en del allvarliga smittorisker med dessa småkryp.


Tack för svar allihopa! Skönt att känna att man inte är ensam om problemen.

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » ons 23 mar 2016, 14:04

Klipper text från en annan tråd som bakgrundsinfo till vissa problem som kan uppstå med "kontrollerad utevistelse". Det kan ju alltså vara svårt att hålla odjur borta. Inte minst odjur i form av andra katter...

Exempelvis tänkte vi först bara på att hålla våra katter innanför stängslet, inte på att höjdskillnader skulle kunna leda till att odjur hoppade in till dem. :swear:

KattenOxå skrev:Bra ändå att göra så här - försöka tänka konstruktivt, hur man kan eliminera riskerna för att situationen uppstår igen. Jag upplever för övrigt att just detta inte belyses särskilt mycket, hur koppelpromenader och annan utevistelse kan leda till mersmak. Och att vissa katter som fått smak på utelivet blir svåra /omöjliga att omvända igen.

En ägare som bryr sig om sitt djur vill naturligtvis inte att det ska utsättas för en massa faror - och fy vad med faror det finns för utekatter!!!

Vi nätade in en stooor kattgård till våra bengaler. Först gjorde vi en liten (ordinarie balkongstorlek ungefär) men eftersom vi själva sällan var just där och katterna är världens mest sociala och tillgivna och nyfikna och högljudda och viljestarka gjorde vi den större. Det ledde till en hel del oförutsedda problem. Men nu är det som det är - och innebär massor av fördelar för oss och katterna.

Om man kunde vrida tillbaka klockan men ändå ha kunskaperna man lärt av sina misstag :-k så hade jag gjort en lagom stor helt rymningssäker och intrångsskyddad kattgård precis intill huset och sedan placerat staket + grindar i/nära tomtgräns. Kattgården skulle de ha fri tillgång till via kattluckor, resten av trädgården bara i sällskap av oss. Det yttre staketet skulle vara mest en markering , och till för att hålla andra "odjur" på avstånd. Men helt rymningssäkert stängsel blir ju svårt att få till på stora ytor, särskilt om det är kuperat och stora träd etc. Kolmårdenstilen och kriminalvårdsanstaltskänslan uppskattas nog sällan av grannar, plank och murar är bygglovspliktigt t ex så det är inte bara att sätta igång och bygga som man vill alla gånger.


Så tyvärr är våra katter inte hundraprocentigt skyddade från kringstrykande "odjur". Men de ser efter reviret riktigt ordentligt, och andra finner dem tydligen så läskiga att de väljer att hålla sig härifrån. Jag ser nästan aldrig främmande katter.

Men nu i mars har det dykt upp två kringstrykare. En svart välskött sak som jag faktiskt skymtade förra året också. Och en stor gul, inte alls särskilt välskött, bumling... som jag först misstog för en hund.

Ååå nej, nu blir det problem med/mellan våra katter, har jag tänkt. Men det har det faktiskt inte blivit... hittills iaf.

(fortsättning följer)

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3256
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Aziz » ons 23 mar 2016, 15:04

KattenOxå Så tyvärr är våra katter inte hundraprocentigt skyddade från kringstrykande "odjur". Men de ser efter reviret riktigt ordentligt, och andra finner dem tydligen så läskiga att de väljer att hålla sig härifrån. Jag ser nästan aldrig främmande katter.

Men nu i mars har det dykt upp två kringstrykare. En svart välskött sak som jag faktiskt skymtade förra året också. Och en stor gul, inte alls särskilt välskött, bumling... som jag först misstog för en hund.

Ååå nej, nu blir det problem med/mellan våra katter, har jag tänkt. Men det har det faktiskt inte blivit... hittills iaf.


Vad jag har förstått från avsnitt av, My cat from hell, kan man ganska "enkelt" göra en överliggare i 90 vinkel som skjuter ut på båda sidor om stängslet ca 50 cm och på så vis hindrar ens egna katter från att komma ut och andra från att komma in. Kanske inte alls så enkelt om det är ett väldigt stort område vi pratar om men tänkte bara tipsa om det gått er förbi. ;-)

Har någon provat om det funkar?

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » ons 23 mar 2016, 17:05

Aziz skrev:Vad jag har förstått från avsnitt av, My cat from hell, kan man ganska "enkelt" göra en överliggare i 90 vinkel som skjuter ut på båda sidor om stängslet ca 50 cm och på så vis hindrar ens egna katter från att komma ut och andra från att komma in. Kanske inte alls så enkelt om det är ett väldigt stort område vi pratar om men tänkte bara tipsa om det gått er förbi. ;-)

Tack Aziz!
Vi har nog provat det mesta. Vi gjorde bland annat provisoriskt en sådan där fängelseböj av trägalgar upptill, en på varje stolpe för att få till en vinkel på nätet som katterna inte skulle kunna ta sig över. Funkade väl iofs. Men vi har svår tomt i övrigt som jag nog inte kommer att gå in på särskilt detaljerat här.
Ett av problemen med djur som tog sig in var bland annat att rådjuren mindes vår fruktträdgård och bestämde sig för att hoppa in via en kulle. Sedan fick de panik när de inte kom ut, plöjde ner stängslet och sedan var det fritt fram för katterna att ta sig ut också. Då drog vi om sträckningen på nätet och höjde upp. Tror ni vildsvinen brydde sig om att nätet var högre?
Det är extremt mycket odjur här säger jag bara! :swear:

Men någon annan kan säkert ha nytta av överliggartipset. På kattstatus har jag sett en variant med korrugerad takplast upptill. http://www.kattstatus.se/page4.html

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » lör 26 mar 2016, 08:28

KattenOxå skrev:Det kan ju alltså vara svårt att hålla odjur borta. Inte minst odjur i form av andra katter... Exempelvis tänkte vi först bara på att hålla våra katter innanför stängslet, inte på att höjdskillnader skulle kunna leda till att odjur hoppade in till dem.

Så tyvärr är våra katter inte hundraprocentigt skyddade från kringstrykande "odjur". Men de ser efter reviret riktigt ordentligt, och andra finner dem tydligen så läskiga att de väljer att hålla sig härifrån. Jag ser nästan aldrig främmande katter.

Men nu i mars har det dykt upp två kringstrykare. En svart välskött sak som jag faktiskt skymtade förra året också. Och en stor gul, inte alls särskilt välskött, bumling... som jag först misstog för en hund.

Ååå nej, nu blir det problem med/mellan våra katter, har jag tänkt. Men det har det faktiskt inte blivit... hittills iaf.


Fortsätter storyn om de nya katterna som dykt upp.

Eftersom jag just nu tänker tillbaka på många av de problem som drabbat oss - så är jag extra observant på störande moment som skulle kunna riskera den återvunna husfriden. Dessa nyanlända oroade rejält.
Men våra fantastiska bengalsyskon upphör aldrig att förvåna!!! :hi5:

Honan verkar smått förälskad i den svarta ungkatten. De har inte haft närkontakt, men hon söker sig till hans stråk. Ligger på en stor sten eller stubbe i närheten av allmänningen där han brukar gå, och ser jättemallig ut. Helt lugn och orädd. Hon rullar sig på trädäcket så fort hon kommit utanför dörren, och sedan här och var i trädgården. Verkar ha glömt att könsdelarna i magen opererats bort, men beter sig förstås inte riktigt så illa som vid löp... verkar mest nyfiken och smickrad av hans intresse. Åmar sig och gör sig till. Sitter till och med och tittar efter honom i fönstret om kvällarna. (Så här har hon INTE varit tidigare när andra kavaljerer dykt upp.)

Inomhus har hon flyttat fram sina positioner (?) inför sin bror. Eller om hon uppskattar honom mer för att hon känner sig trygg. Hon tar initiativ till att vara nära honom, hon åt nyligen från samma lilla te-fat som han fastän hon hade ett eget närmare med samma mat på. Utan en endaste liten fräsning åt de en hel måltid bredvid varandra! Det har inte skett sedan de var kattungar.


Vet att det kan bli bakslag, men ändå. Jag är så glad!!!

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » lör 26 mar 2016, 12:34

Angående den gula bumlingen så stryker han omkring här och skvätter på strategiskt utvalda buskar. Häromdagen var han riktigt nära huset och jag kollade nervöst var våra katter befann sig. Båda var inne och sov. Puh, tänkte jag. En stund senare gick hankatten ut, men jag hoppades att inkräktaren vid det laget hade hunnit härifrån.

Vrååål! Yl! Mjaaauuu! Vrååål! Yl! Mjaaaooouuuaaaooo! :evil: :evil:
Värsta kattslagsmålsljuden. Jag hoppade i kläderna rekordsnabbt och sprang ut.

Och möttes av en syn som var rent komisk...
Gulingen var den enda som sjöng opera. Mycket arg och upprörd trampade han omkring på stället och visste inte vad han skulle ta sig till. Båda befann sig på vår entrétrappa, på samma trappsteg faktiskt. Några decimeter mellan dem bara.

Vår hankatt var helt tyst - bara en så'n sak, han som alltid pratar i vanliga fall ;-) - och lugn. Han låg helt avslappnat och bara tittade på gulingen. Stirrade inte som i arga leken, utan bara iakttog i stillhet. "Lugnast vinner". Inkräktaren blev så psykad att han lullade iväg, fortfarande högljutt vrålande. Strilade lite här och där på vägen... men hade ganska bråttom härifrån.

Vår hankatt gick sedan några extra varv runt huset för att kolla att ingen obehörig dröjt sig kvar, innan han återvände till sin favoritfåtölj för en tupplur. Så oerhört cool!

Förklaringen till att närkontakt med andra djur är möjlig ligger alltså bland annat i att kattgården har sina brister, vi har gjort vårt allra bästa för att täta in- och utvägar... men bengalerna är oerhört smarta och viljestarka. De klättrar rakt upp på fasaden, går över taket och hoppar ner på andra sidan huset om det behövs. Och hankatten tycker det behövs om någon kommer hit och stör.

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tis 29 mar 2016, 11:55

Tänkte summera påskhelgens besökande odjur:

Småkrypen kom av sig lite pga att det föll snö för någon vecka sedan, men nu är de på gång igen.
En tjockisfästing i nacken på hanen.

En mus på hallmattan.
(Död, vilket vi är tacksamma för. Jobbigt när de springer omkring och gömmer sig, då blir det upp till oss människor att se till att få ett avslut på det hela.)

En gul strykarkatt på tomten.
(Ingen verkar bry sig om den, förutom honan som ägnar sig åt noggranna undersökningar av hans doftmarkeringar på diverse barrväxter.)

En koltrast i en antenn på taket.
(Vi räknar naturligtvis inte den som ett odjur, men vår hankatt tyckte inte att den skulle sitta och sjunga så där tjusigt på hans revir. Den skulle jagas bort! Såg oerhört komiskt ut när katten beslutsamt krängde sig förbi hängrännor och annat för att sedan rusa mot fågeln i full galopp. Uppenbart att han inte försökte smyga för att fånga den, utan dundrade ordentligt mot takteglet för att få pippin att flaxa iväg.)

En vit mask i rumpan på honan.


Det är nog hela listan, bortsett från rådjur, hare och viltsvinsspår. Men igen, ni som planerar "kontrollerad utevistelse" för era katter - tänk på att planera så att ni kan behålla viss kontroll över vad som passerar in och ut i hemmet... ;-)

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » tis 29 mar 2016, 12:49

Vi har återigen den stora, mkt revirhävdande grannkatten inne på vår tomt. Prickisarna blir väldigt upprörda av detta så jag får verkligen passa så att mina katter inte får komma ut på altanen när grannkatten är i krokarna. Man behöver inte tala katt flytande för att förstå vad honkatten säger mellan de mkt dova morrande. I korthet handlar allt om exakt hur grannkatten ska dö...

En del flugor har fått sätta livet till och en fågel höll på att stryka med, honkattens klor strök längs fjädrarna.
Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tis 29 mar 2016, 18:00

Starwatcher skrev:Vi har återigen den stora, mkt revirhävdande grannkatten inne på vår tomt. Prickisarna blir väldigt upprörda av detta så jag får verkligen passa så att mina katter inte får komma ut på altanen när grannkatten är i krokarna. Man behöver inte tala katt flytande för att förstå vad honkatten säger mellan de mkt dova morrande. I korthet handlar allt om exakt hur grannkatten ska dö...

En del flugor har fått sätta livet till och en fågel höll på att stryka med, honkattens klor strök längs fjädrarna.


Fåglar har de tack och lov inte lyckats ta många alls, det är några stackars fågelungar varje säsong som ramlat ur boet eller flugit in i en fönsterruta och sedan varit ett lätt byte.


Och apropå revirhävdande så hävdar våra katter att det är vi som bor här - inga andra! Men huset och trädgården räcker utmärkt, inga tendenser till att ströva iväg eller utöka reviret.

Även om det just nu är frid och fröjd så vet jag att det kan bli problem med inkräktare på ägorna. Tacksam för tipsen om sorkgranulat och andra bekämpningsmedel med roliga namn! Kanske kan komma till användning någon gång. Det är en enorm långhårig bumling som brukar komma hit och vägra gå härifrån. Han är kungen i området och gör som han vill. Bilar tutar när han kommer vankande mitt på vägen, men han flyttar inte på sig... de får vänta tills han behagar svänga av.

Det har tidigare blivit problem mellan våra katter pga honom. En gång har det även varit slagsmål med honom. Han hade tagit sig in i kattgården och hoppade upp där hankatten låg och sov. Det tyckte vår hane var lite väääl framfusigt, så han attackerade utan att tveka. De har morrat och ylat mycket tidigare men aldrig haft kroppskontakt. Slagsmålet var över innan det ens börjat och inkräktaren lommade iväg med svansen mellan benen.

Men sedan följde några jobbiga veckor när bumlingen sökte återupprättelse. Han dök ideligen upp och var rejält grälsjuk, fick även höra att han spöat upp en grannes katter... förmodligen tog han ut frustrationen på andra när han blivit "besegrad" hos oss.

Men i grund och botten är han lugn och snäll. Han gillar att vara här och ligga och sova nära vår hankatt. Sist inbjöd han mig till lek; vi skulle fippla med snören och pinnar i springor på trädäcket. Först var vår hane lite upprörd (allt är ju hans leksaker), med sedan tittade han nyfiket på...

Hursomhelst har denna bamseindivid lärt ut en del visdom under sina besök. Lugnast vinner!

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » tis 29 mar 2016, 19:01

Det är dags för oss att beställa mer av granulatet och sprida ut. Förra året gjorde det viss nytta.

Jag hoppas också på en varm och torr sommar så vi får använda våra pop-up sprinklers mkt. Vi och katterna kan vara ute på altanen när bevattningen sker men alla gräsmattor blir däremot dränkta av vattnet som kommer upp ur jorden. Förra sommaren under en testkörning kom det in en grannakatt som vi inte såg - den katten la tassarna illa kvickt på ryggen och har sedan dess inte kommit tillbaka in på vår tomt.....

Tösen är en fantastisk jägare, första fågeln hon fångade var som kattunge. Stackars fågel hade satts sig in nättaket på nätade uteplatsen. Hon har till och med lyckats döda en fågel genom nätat fönster. Den arma fågeln hade satts sig direkt vid nätet. Matte var mkt billig som inte hämtade in död fågel till den stora jägaren :swear:

Vi hoppas på många trollsländor i år igen - där kan man snacka om insektsjakt för Prickisarna :smile:
Bild

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » ons 06 apr 2016, 09:12

Vi har nu rejäla problem med främmande katt. Stackars hankatten är sönderstressad och på helspänn. Sitter mest bara och stirrar ut genom fönster för att spana efter katten. Honkatten har tagit det lugnare. Igår kväll var han så stressad att han flög på både honkatten och mig. Separerade katterna tillfälligt så båda fick lugna sig, efter det och så mkt godis båda klarade av att äta kunde katterna vara ute tillsammans. Så nu krävs rejäla krafttag!

Vår plan är följande:

1) sätta upp fönsterfilm på rutor så att katterna måste komma upp en bit för att spana ut (vi har tyvärr en hel glasvägg och ett par altandörrar med glas hela vägen ner till golvet).

2) Sätta ut tussar med vargurin i trädgården.

3) Sätta upp rörelseaktiverad djurskrämmor som sprutar vatten.

4) sätta upp rörelseaktiverad skrämmor med ljud som katter inte gillar

5) lägga ut på nytt revira special.

Önskar att vi kunnat näta in hela trädgården men det är inte möjligt då var har granne som inte vill ge sitt tillstånd för staket så nära deras tomt. I brist på det får vi försöka göra tomten maximalt otrivsam för ev objudna katter. Dagens regn var väldigt välkommet då mina katter alltid blir sömniga och grannkatten gillar inte heller att vara ute då. Feliway har vi redan, Pga Tösens allergi kan vi inte använda Zylkéne (innehåller glukos med veteprotein),Serene-Um (innehåller soja) och Calmex har jag inte hittat innehållsförteckning på.
Bild

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3256
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Aziz » ons 06 apr 2016, 09:59

Oj, vad kämpigt. :consoling:

Ett tips bara, som jag vet inte hjälper er just nu, men kanske någon annan som läser tråden eller på sikt. Angående trilskande grannar och staket så är det så, åtminstone i vår kommun, att det inte krävs grannars tillstånd eller bygglov för att odla häck, oavsett om det är en granhäck eller något annat som blir flera meter hög. Sedan kan man näta innanför häcken, då kan inte grannar göra något åt saken. Kolla med kommunen.

Inser som sagt att det inte hjälper nu men hoppas att er åtgärdslista fungerar.

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » ons 06 apr 2016, 14:40

Aziz skrev:Oj, vad kämpigt. :consoling:

Ett tips bara, som jag vet inte hjälper er just nu, men kanske någon annan som läser tråden eller på sikt. Angående trilskande grannar och staket så är det så, åtminstone i vår kommun, att det inte krävs grannars tillstånd eller bygglov för att odla häck, oavsett om det är en granhäck eller något annat som blir flera meter hög. Sedan kan man näta innanför häcken, då kan inte grannar göra något åt saken. Kolla med kommunen.

Inser som sagt att det inte hjälper nu men hoppas att er åtgärdslista fungerar.


Tack!

Tyvärr är tomten en katastrof i det här läget :-( Vi har t.ex en infart där vi inte kan sätta en häck och även huset + altanen måste delvis rivas och flyttas för att få in en häck , ja förutom de häckar vi redan har varav en tuja-häck som är hög. Annars hade vi bums satt höga häckar med staket modell Kolmården för att förhindra dessa besök.

Nästa hus ska absolut ha en tomt där vi kan säkra hela tomten mot främmande katter!!!
Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » ons 06 apr 2016, 15:28

Beklagar, Starwatcher! :-(

För oss verkar det ju som om våra katter är inne i en laidback-period av "Kolla en knallgul katt, festligt, ser ut som han har kulor därbak. Oj vad det luktar fränt om busken där han kissat, intressant." helt mystiskt hur lite de bryr sig. Jag tror att de känner sig så pass trygga i att de "alltid klarar sig" så att de numera inte hetsar upp sig i onödan, vilket iofs är bra men... jag vet ju att katter inte har tio liv. Det kan lika gärna vara lugnet före stormen vi upplever nu.

Vargurin vet jag inte var man får tag på - faktiskt har jag hittills inte sett varg i vårt område men i stort sett alla andra djurarter så det står väl inte på. Dyker det upp en flock kan jag vara beredd med provrör. :smile:
Någon slags skrämma såg jag på Lidl för några dagar sedan, billigt typ 100 - 150 kronor. De finns inte i veckans reklamblad så jag kan inte kolla några detaljer, förmodligen förra veckans erbjudanden men det brukar finnas kvar efteråt i vissa butiker iaf. Brukar vara förvånansvärt bra kvalité på deras produkter, kanske värt att testa någon... du lär ju behöva flera stycken.

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » ons 06 apr 2016, 16:32

Starwatcher skrev:
Aziz skrev:Oj, vad kämpigt. :consoling:

Ett tips bara, som jag vet inte hjälper er just nu, men kanske någon annan som läser tråden eller på sikt. Angående trilskande grannar och staket så är det så, åtminstone i vår kommun, att det inte krävs grannars tillstånd eller bygglov för att odla häck, oavsett om det är en granhäck eller något annat som blir flera meter hög. Sedan kan man näta innanför häcken, då kan inte grannar göra något åt saken. Kolla med kommunen.

Inser som sagt att det inte hjälper nu men hoppas att er åtgärdslista fungerar.


Tack!

Tyvärr är tomten en katastrof i det här läget :-( Vi har t.ex en infart där vi inte kan sätta en häck och även huset + altanen måste delvis rivas och flyttas för att få in en häck , ja förutom de häckar vi redan har varav en tuja-häck som är hög. Annars hade vi bums satt höga häckar med staket modell Kolmården för att förhindra dessa besök.

Nästa hus ska absolut ha en tomt där vi kan säkra hela tomten mot främmande katter!!!


Ja, alla tomter har sina problem, svårt att pricka rätt i rådgivningen när man inte vet detaljer. Men jag tycker att diskussionen är värdefull ändå - jätteglad att ni bidrar med erfarenheter och synpunkter!!! Mitt syfte med tråden är delvis - förutom att jag ska få prata av mig - att belysa ämnet för att varna andra "nybyggare".

För oss var ett stort problem att tomten är så kuperad, vi tänkte inte från början på att utekatter kunde gå via trädäcket och hoppa ner i inhägnaden. Inte heller anade vi exakt hur uppfinningsrika, kraftfulla och viljestarka våra egna katter skulle visa sig vara. ;-)
Vi tvingades göra om kattgården massor av gånger - behövde också ta hänsyn till infarter och andra passager. Exempelvis har vi källare med ingång utifrån (ingen invändig trappa ryms) som vi ofta går till... Och dit vi går vill även katterna gå - alltså måste stängslet dras så att de kan följa med. Samtidigt vill man inte ha en massa grindar och slussar överallt, eftersom det innebär extra krångel i vardagen och framförallt rymningsrisk. Så ibland önskar jag att vi hade valt en liten plan standardtomt i ett radhusområde istället. Men fy farao vad det är tätt mellan grannarna i sådana. ;-)

Grannar = de värsta odjuren av alla. :swear:

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » ons 06 apr 2016, 18:08

KattenOxå skrev:Beklagar, Starwatcher! :-(

För oss verkar det ju som om våra katter är inne i en laidback-period av "Kolla en knallgul katt, festligt, ser ut som han har kulor därbak. Oj vad det luktar fränt om busken där han kissat, intressant." helt mystiskt hur lite de bryr sig. Jag tror att de känner sig så pass trygga i att de "alltid klarar sig" så att de numera inte hetsar upp sig i onödan, vilket iofs är bra men... jag vet ju att katter inte har tio liv. Det kan lika gärna vara lugnet före stormen vi upplever nu.

Vargurin vet jag inte var man får tag på - faktiskt har jag hittills inte sett varg i vårt område men i stort sett alla andra djurarter så det står väl inte på. Dyker det upp en flock kan jag vara beredd med provrör. :smile:
Någon slags skrämma såg jag på Lidl för några dagar sedan, billigt typ 100 - 150 kronor. De finns inte i veckans reklamblad så jag kan inte kolla några detaljer, förmodligen förra veckans erbjudanden men det brukar finnas kvar efteråt i vissa butiker iaf. Brukar vara förvånansvärt bra kvalité på deras produkter, kanske värt att testa någon... du lär ju behöva flera stycken.


Vargurin dvs syntetisk vargurin har jag hittat på nätet och beställt. Ska vara mkt effektivt även för att hålla rådjur borta :grin: Har beställt flera skrämmor som fått bra omdömen av de som testat. Inte billigt men vad gör man inte *suck*
Bild

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » ons 06 apr 2016, 20:48

Fått upp fönsterfilm på det mest kritiska stället i köket. Hankatten fick iaf ro efter det tillräckligt för att iaf vilja leka lite. Hoppas de beställda skrämmorna kommer redan imorgon - skickades tidigare idag!
Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tor 07 apr 2016, 11:07

Starwatcher skrev:Fått upp fönsterfilm på det mest kritiska stället i köket. Hankatten fick iaf ro efter det tillräckligt för att iaf vilja leka lite. Hoppas de beställda skrämmorna kommer redan imorgon - skickades tidigare idag!


Hoppas det fortsätter lugna sig hos er! :consoling:

Det här videoklippet tycker jag faktiskt är lite roligt, aktörerna borde bli Oscarsnominerade för sina tolkningar av "50 nyanser av arg katt". (Bara sett som stumfilm för att inte provocera andra i hushållet.):
https://www.youtube.com/watch?v=ZXFympZ ... tml5=False

De verkar iofs ganska medvetna om att "säkerhetsglaset" garanterat håller, men man fattar att det där med fönsterfilm kan vara en bra grej att ta till ibland.

Användarvisningsbild
eye of a tiger
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10852
Blev medlem: tis 01 jul 2008, 11:55

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav eye of a tiger » tor 07 apr 2016, 11:23

Hopas det håller i sig starwarcher.

Stackars katter. Vad stressad tjejen är som är inne :cry: . (påminer verkligen om tjejen som Jane alltid ville klå upp när hon bodde Närheten) Där behövs det verkligen fönsterskydd.
Cat mojo 101- putting on your "cat glasses" and see the world through the eyes of your cat.
Jackson Galaxy

Bild

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » tor 07 apr 2016, 13:47

Tack Eye och KattenOxå!

Hoppas verkligen att det håller i sig, ska upp med mer fönsterfilm och om det fungerar beställa mer proffsiga och nog lite snyggare än de från Claes Ohlson som jag nu satt upp.

Stackars katter i filmen :consoling: Hos oss är det väldigt mkt mer högljuda morrningar om grannkatten kommer - Tösen morrar som om hon skulle varit en 50kg katt och hennes fräsningar är som en jetmotor :shock:

Bidragande till hankattens stress tror jag är det faktumet att hon tar det lugnare och inte så intensivt ska försvara reviret, gör hon det backar han och går undan - då kan han slappna av och inte känna att han måste sköta försvaret.

Trist nog är hon fortfarande osäker på brorsan och vill inte att han rusar mot henne :consoling: Förstår ju henne för att bli oprovocerat påhoppad är inget vidare.
Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tor 07 apr 2016, 16:28

Filmklippet tycker jag är lite roligt för att det är relativt harmlöst. Man får även förslag av YouTube på exempelvis Bloody catfights - och sånt skulle jag inte vilja titta på. Mer högljutt vet jag av egen erfarenhet att det kan vara, men just nu liknar detta vår situation med den gula bumlingen som kommer hit och ylar. Fast det är som att våra katter skulle se det hela via TV "Jasså ikväll igen, tja vi kan ju kolla ett avsnitt till och se hur det utvecklar sig".

Vi har haft otaliga besök av en grå långhårig individ - och vissa gäster har tydligen ingen känsla för när det är dags att gå hem ;-) så det har varit riktigt jobbigt ibland. Men när han väl gett sig av är framförallt hankatten på ett strålande humör, och börjar omgående praktisera de färdigheter han just snappat upp. Till exempel att gäspa, vända baken till, stretcha och sakta gå iväg från den man egentligen upplever som ett hot. Riktigt rörande har det varit att se hur han medvetet agerat för att inte trigga igång syrran... när han väl fått en inblick i hur man gör.

Den grå bjässen har ett helt oslagbart (no pun intended, but...) sätt att visa dominans, han rullar sig, visar magen, blottar strupen och hela härligheten. Och när någon blottar sig så... då attackerar man inte... det är uppenbarligen vad som gäller i katternas värld.

Jag tycker inte mer eller mindre synd om någon av katterna i filmklippet. De är djur som styrs av drifter. Dåliga på konflikthantering, sägs det i någon av kommentarerna. Precis som folk på internet, skämtar någon. ;-)

Men bara gå därifrån! - är ju lätt att tänka med ett utifrån/uppifrån perspektiv. :smile:

Användarvisningsbild
eye of a tiger
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10852
Blev medlem: tis 01 jul 2008, 11:55

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav eye of a tiger » tor 07 apr 2016, 17:02

Tja jag tycker det inte var direkt roligt. Men sen tycker jag inte gurklipp med katter ,låta en katt


fastna i en påse och göra glad gubbe på påsen när katten verkar tycka det är otäck eller stressad etc etc.

Är roliga när människor gör det bara för att få så många tittare som möjligt och gör det på bekostnad av katten .
Cat mojo 101- putting on your "cat glasses" and see the world through the eyes of your cat.
Jackson Galaxy

Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tor 07 apr 2016, 20:03

eye of a tiger skrev:Tja jag tycker det inte var direkt roligt. Men sen tycker jag inte gurklipp med katter ,låta en katt


fastna i en påse och göra glad gubbe på påsen när katten verkar tycka det är otäck eller stressad etc etc.

Är roliga när människor gör det bara för att få så många tittare som möjligt och gör det på bekostnad av katten .


Djur-klipp? Gore-klipp? :-k

Förstår faktiskt inte vad du menar med ordet gurklipp?
Poängen med att lista saker du inte tycker är kul känns också lite... eh?

Jag har inte länkat till sådana sjuka, arrangerade klipp!

Valde det där som ett exempel på bråk mellan en utekatt och en innekatt. Vi har haft liknande situationer hemma hos oss var och varannan vecka (tyvärr). Katterna gör väl som de gör oavsett om man filmar eller ej... så om det läggs ut en filmsnutt, big deal?

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10068
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav Starwatcher » tor 07 apr 2016, 20:32

Nope inga skrämmare kom idag. Hoppas att vi får dom i morgon! Hankatten har svårt att koppla av ikväll och önskvärt är ju att vi slipper sätta fönster film på alla fönster i huset.

Trots regnskurar ikväll är grannkatten ute vilket sannolikt beror på att kattens människor inte verkar vara hemma då huset är mörkt. Stackaren får inte vara inomhus ensam. Behöver jag nämna hur illa jag tycker om sådana kräk till människor :swear:
Bild

Användarvisningsbild
KattenOxå
Superkatt
Superkatt
Inlägg: 1748
Blev medlem: ons 10 feb 2010, 16:26
Katt: Bengaler
Ort: Stockholms län

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav KattenOxå » tor 07 apr 2016, 21:51

Vi har haft sådan där frostad plast som insynsskydd i ett badrum, jag tyckte faktiskt det var svårt att få fast det hela snyggt. Billig variant från IKEA först, sedan aningens bättre kvalité från färghandeln. Sprayade på vatten med diskmedel i, använde fönsterskrapa och svamp eller vad det nu rekommenderades att man skulle använda för trix. Blev bubbligt ändå har jag för mig.

Istället fick det bli bordsunderlägg i liknande frostad plast, fast tjockare. Liten dutt av dubbelhäftande tejp i varje hörna. Såg ganska okej ut.

För mer permanenta lösningar kan man anlita någon firma som gör det. Men bubbligt duger väl som tillfälligt skydd antar jag.

Starwatcher skrev:Trots regnskurar ikväll är grannkatten ute vilket sannolikt beror på att kattens människor inte verkar vara hemma då huset är mörkt. Stackaren får inte vara inomhus ensam. Behöver jag nämna hur illa jag tycker om sådana kräk till människor :swear:


Ja, man häpnar över hur känslokalla många människor är. De flesta "brott" som begås mot katter beror väl egentligen mest på okunskap typ "Oj, visste inte att pellets kunde göra så ont i tassarna. Ångrar att jag bannade katten när den gick utanför lådan" och kanske man i de fallen borde ha tagit reda på mer fakta men... En helt annan kategori är ju sådana som bara slänger ut katten och åker iväg en hel arbetsdag... :roll: eller flera semesterveckor... :shock: eller helt sonika flyttar ifrån den för alltid. :wait:

Otroligt att inte reflektera: Men hur skulle jag själv känna om jag blev lämnad ensam ute i kylan, utan mat och vatten? Utan möjlighet att söka skydd från faror? Med allt svagare hopp om att husse/matte överhuvudtaget ska komma tillbaka?

Användarvisningsbild
eye of a tiger
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10852
Blev medlem: tis 01 jul 2008, 11:55

Re: Fästingar, och andra odjur som kan drabba ute...

Inläggav eye of a tiger » tor 07 apr 2016, 22:03

Tja kattenoxå. . Du får väl lägga upp vad du vill . Jag skrev jag tycker inte om att se stressade/rädda katter och tycker det inte är kul som du verkar tyck. Alla har väl olika "humor"
Cat mojo 101- putting on your "cat glasses" and see the world through the eyes of your cat.
Jackson Galaxy

Bild


Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster