Växter och svampar som är giftiga för katt

Cat 1292349 1920

På hösten mognar bär och svamp i trädgårdar och skogar. Läs mer i denna artikel om vilka svampar och växter som kan vara giftiga för din katt och vad du ska göra om du misstänker att din katt drabbats!

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

På hösten mognar bär och svamp i trädgårdar och skogar. Kanske gör du även höstfint med blommor inom- och utomhus?

Som kattägare måste du välja krukväxter noggrant, och även känna till vilka vanliga snittblommor som kan orsaka förgiftning hos katter. Lyckligtvis äter katter sällan sådant de inte tål, men det händer att de smakar på såväl växter som svampar. En del växter retar bara i munnen, eller på huden, medan andra kan ge kräkningar eller diarré, eller i värsta fall livshotande förgiftning på grund av skador på inre organ, till exempel njurarna.

Giftiga växter och svampar för katter:

  • Liljor i alla former bör portförbjudas hemma hos kattvänner (katter är särskilt känsliga och alla intag, även bara litet pollen, är potentiellt allvarliga pga risk för svåra njurskador)
  • Andra snittblommor som tulpaner, brudslöja m fl är inte lika giftiga men kan ändå kräva behandling, t ex mot uttorkning efter kräkning och diarré.
  • Vanliga krukväxter såsom t ex pelargoner (Geranium), höstglöd (Kalanchoe blossfeldiana), fredskalla (Spathiphyllum wallisii), garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia), Paraplyaralia (Schefflera), den trendiga Monstera och palmer t ex av släktet Dracaena, kan reta i kattens mun och orsaka salivering, små sår, eller allvarligare symtom med kräkningar och/eller diarré. Cyklamen är en klassisk höstblomma som kan ge liknande symtom, samt vid större intag även allvarlig hjärtpåverkan.
  • Bollkryss (Chrysanthemum) är populär i krukor utomhus, men kan orsaka lätta till måttliga förgiftningssymtom om katten äter av växten.
  • Citrusträd i krukor flyttas ofta inomhus på hösten. Frukterna är ätliga, men tänk på att bladen innehåller ämnen som kan orsaka problem för katten om den tuggar på dem.
  • Vintergröna växter som murgröna och buxbom kan ge lätta förgiftningssymtom, medan idégran är mycket giftig och kan orsaka allvarlig hjärtpåverkan, kramper mm.
  • Vindruvor mognar i växthus och utomhus. Såväl druvor som russin är giftiga för katter, och det är oklart vilken mängd som behövs för förgiftning och njurskador.
  • Alla former för lök, det vill säga även blomsterlökar som planteras i jorden på hösten, är giftiga för katter. Tidiga tecken på förgiftning är illamående, kräkningar och diarré, men viss lök kan även ge anemi (blodbrist), särskilt efter stora eller upprepade intag.
  • Olika slags flugsvampar (Amanita muscaria/pantherina/virosa/phalloides) är mycket giftiga för katter liksom för hundar och människor.
  • Giftspindlingar (Cortinarius rubellus/orellanus) kan orsaka livshotande njursvikt som märks först ett par dygn efter intag.
  • Flera av de växter som är vanliga kring jul är giftiga för katten, läs mer om dessa i vår artikel om jul med hund och katt.

Om du misstänker att din katt fått i sig en växt eller svamp som kan vara giftig, ska du alltid söka veterinär så fort som möjligt. Det är avgörande att ta reda på vilken art det rör sig om. Ta bilder av växten eller svampen där den växer, och kontrollera krukodlade växter för latinska namn på innerkrukan. Då kan veterinären få hjälp av experter att identifiera arten korrekt, och ge rätt behandling.

Läs mer om giftiga växter och svampar hos ASCPA och i Svampguiden.

Är du orolig för ditt djur? Kontakta alltid en veterinär!

Vid misstanke om förgiftning är det viktigaste att katten får så snabb hjälp som möjligt. FirstVet kan hjälpa dig att försöka identifiera växter, bär och/eller svampar och remittera akut till lokal öppen veterinärklinik - men låt inte eventuell väntetid fördröja resa till och behandling hos fysisk veterinär. Läs mer och boka tid här!

Fler artiklar om katt

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss