Katten har börjat attackera mig

Forum för frågor och diskussioner kring kattens hälsa/sjukdomar, beteendestörningar och olika kost/foderfrågor.

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Nani
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 apr 2017, 22:06

Katten har börjat attackera mig

Inläggav Nani » ons 19 apr 2017, 12:05

Jag har en kastrerad katthona på ett år som under de senaste månaderna börjat attackera mig.
Vi hämtade hem henne när hon var 16 veckor, hon var då mysig, men med tiden har hon blivit mindre och mindre "knäkatt", men myser gärna under natten.
Under sommaren var vi borta i ca en vecka, och min mormor och morfar tog då hand om henne. När vi kom tillbaka var hon de första veckorna helt som vanligt.
Men ca en och en halv månad senare började hon busattackera mig. Vi gjorde det till en lek att när jag tittade bort smög hon sig närmare, men stannade när jag tittade på henne (som ett två tre ost). Det hände bara när jag satt i soffa/säng, och när hon kom tillräckligt nära hoppade hon upp till mig. Då ville hon ofta mysa.
Men sedan december har hon börjat attackera mig oftare. Hon kan komma och stryka sog mot mina ben och sedan plötsligt vända sig om och bita samt ta tag runt mina ben med tassarna. Hon brukar även hoppa upp mot mitt ansikte. Då sätter hon tassarna (och klorna) på var sin sida om mitt ansikte och biter ibland till mitt i ansiktet.
Nu har jag börjat se när hon är på det humöret. Hennes pupiller blir gigantiska och hon liksom fäster blicken i mitt ansikte. Försöker jag gå där ifrån följer hon efter, och går jag runt ett hörn kommer hon i full fart mot mina ben.
När jag ser de första teckena så försöker jag kasta en leksak eller få henne distraherad, men det hjälper väldigt sällan. Uppfödaren har gett tips att blåsa på henne, och det har funkat någon gång, men hon är snart tillbaka med blicken.
Jag brukar även lyfta upp henne, men då försöker hon vända sig till mitt ansikte och har kvar blicken. Jag har även läst att man ska ta tag om nackskinnet, och det har funkat då hon lagt sig ner och hon har då sett ut som att hon skäms. Men hon har nu börjat lära sig att jag tar tag om nackskinnet, så när jag då sträcker fram handen hugger hon efter mig.
Nu är det oftast att min mamma eller syster får kliva mellan och plocka upp henne, eftersom hon inte gör något mot dem.
Annars är katten väldigt snäll, hon gör aldrig något mot gäster, och även om man gör något mot henne som hon inte gillar (ex duscha, kamma) så bits eller rivs hon ALDRIG.
Varje dag när någon kommer hem springer hon fram och hälsar, hon och jag har som rutin att mysa en halvtimme när jag kommer hem, och efter det busar vi en stund. Redan när vi tog hem henne första gången fäste hon sig vid mig först. Hon har alltid älskat att trampa och gräva ner sig i mitt hår, och jag har lärt henne några tricks som hon vägrar göra med någon annan. Blir hon rädd springer hon in i mitt rum och letar efter mig. Jag är nog den som står henne närmast, och därför undrar jag varför hon gör så mot mig. Nufötiden är jag alltid på min vakt när jag är hemma, eftersom hon kan slå om så snabbt. Jobbigaste är när jag ska lägga mig och hon plötsligt hoppar upp i sängen med blicken, och eftersom jag ligger ner är jag ju chanslös. Oftast får någon komma in och hämta henne, för om jag rör mig attackerar hon.
Är det någon som varit med om liknande eller har några tips??

Användarvisningsbild
eye of a tiger
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10259
Blev medlem: tis 01 jul 2008, 11:55

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav eye of a tiger » ons 19 apr 2017, 12:16

Tycker du ska kontakta susane hellman.


att hon "attakerar "dig har förmodlingen med ditt sätt att leka.

lek med henne dagligen med vippaoch hjärngympa. gör det innan hon blir leksugen . jag tror det harattgöra med aggresiv lek .


fortsätt art distrhera henne. dra henne inte i nackskinnet.

jag förstår attdu blir spännd och försök att inte spänna dig. hon känner avdett och detär viktig att du är lungn


är hon hälsokollad?om inte så gör en grundlig undersökning
Cat mojo 101- putting on your "cat glasses" and see the world through the eyes of your cat.
Jackson Galaxy

Bild

Nani
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 apr 2017, 22:06

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav Nani » ons 19 apr 2017, 12:41

Tack för tipsen! Nej, hon är inte hälsokollad, men vi kanske ska göra det.
Eftersom hon är innekatt försöker vi stimulera och busa med henne så mycket som möjligt, men vi ska försöka busa mer med henne. Vi har varit noga med att inte leka med händer eller fötter, utan använder mest vippor och bollar.

Starwatcher
Kosmoskatt
Kosmoskatt
Inlägg: 8815
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav Starwatcher » ons 19 apr 2017, 12:50

Låter som lek-aggression. Lek med henne regelbundet några ggr per dag så hon verkligen får rusa, hoppa osv och använd en lång vippa för att ta bort fokus från dig. Leker du på bestämda tider då du vet att hon verkligen är på bushumör så kommer attacker´na att försvinna tror jag. Hon är just nu vild och galen tonåring, tonårskatter kan ha ett enormt lekbehov. När mina katter var i din katts ålder gick det inte ens att titta 5 minuter på tv, det skulle lekas precis hela tiden och då hade jag ändå 2 syskon som kunde leka mkt med varandra.

Ge henne även en kickeroo, perfekt för att brottas med, bita, sparka osv:

http://www.supercat.se/kattleksaker/kic ... eksak.html
Bild

Nani
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 apr 2017, 22:06

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav Nani » ons 19 apr 2017, 14:31

Har en leksak liknande kickeroo, men i en mindre storlek som hon lekte mycket med förr. Ska köpa in några nya vippor, leksaker och en kickeroo och hoppas det blir bättre.

Aleekh
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 25
Blev medlem: ons 08 jul 2015, 20:45
Katt: Mymlan (Birma) & Sniff (husis)

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav Aleekh » tor 20 apr 2017, 12:04

Jag hade problem åt någorlunda samma håll med min katt. Hon bet främst i benen, händerna och ibland i armen, men aldrig i ansiktet. Jag tror också att hälsokoll och ev kattbeteendevetare säkert är bra idéer. För min katt tror jag att det handlade om understimulering, och då lekte jag ändå mycket med henne och gick ut på koppelpromenader, men katter är ju riktigt busiga och livliga i "tonåren". Det som löste problemet för mig var att jag skaffade en till katt, en kompis till henne som kunde leka på det sätt som rovdjur vill leka med varandra och som kunde hålla upp samma energinivå. Efter det har hon inte bitit mig en enda gång, utan får utlopp för sin energi med andra katten (de leker och busar vilt, men aldrig så att någon av dem blir skadade såklart, så det verkar som att hon bara behövde få utlopp för energi, eller blev mer harmonisk och glad med en kompis i huset). Det funkade för mig, men det är såklart olika i olika fall, och det är inte alls säkert att det är det din katt behöver eller att du har möjlighet att skaffa en till, men ville dela med mig av hur det var för mig. En hälsokontroll är säkert bra att ta till i första hand dock, så att man kan utesluta skada eller smärta.

Användarvisningsbild
Fredrik
Kattracka
Kattracka
Inlägg: 164
Blev medlem: lör 11 jun 2016, 14:15
Katt: Min katt: halvt skogskatt

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav Fredrik » fre 21 apr 2017, 19:12

Min katt attackerar mig när "jag inte har fattat vad han menar"
Han jamar och vill ha mat eller vill dricka vatten från vattenkranen.
Kan även bero på om han inte är stimulerad, Då måste man leka med honom

Han har även attackerat innan jag ska gå in i duchen. när jag har tagit av mig byxorna.
Vet, inte om det är någon lukt eller vad han reagerar på

Nani
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 apr 2017, 22:06

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav Nani » lör 22 apr 2017, 14:09

Tack för alla svar. Har haft lov denna vecka och har nu lekt med henne flera timmar varje dag. Hon har endast försökt attackera mig en gång på 3 dagar, så tror det hjälper. Hon har dessutom blivit mysigare, så det var nog att hon var understimulerad. Få se hur det går senare, när vi inte är hemma hela tiden och kan busa. Funderar på att kanske köpa en aktivitetsbräda eller liknande så hon får använda hjärnan lite också.

Användarvisningsbild
eye of a tiger
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10259
Blev medlem: tis 01 jul 2008, 11:55

Re: Katten har börjat attackera mig

Inläggav eye of a tiger » lör 22 apr 2017, 17:33

Vad bra.Det låter ju som sagt att hon har behov av en hel del aktivitet. Min tös behövdes lekas med flertal timmar när hon var vid den åldern . hon behöver en hel del lek av mig och andra aktiviteter nu också trots att hon och brorsan leker dagligen
Cat mojo 101- putting on your "cat glasses" and see the world through the eyes of your cat.
Jackson Galaxy

Bild


Återgå till "Hälsa, beteende och kosthållning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster