Katter sams på hösten men inte resten av året

Här pratar vi om allt som har med katter att göra. Ordet är fritt!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
kattenskatten
Kattunge
Kattunge
Inlägg: 74
Blev medlem: mån 27 jan 2014, 22:31

Katter sams på hösten men inte resten av året

Inläggav kattenskatten » sön 22 nov 2020, 08:03

Har två katter, 6 och 7 år. Haft både sen de var 12v.

Mönster som upprepar sig varje år:
Ca september till december: de samexisterar utan problem. Sover inte ihop, tvättar inte varandra men leker ibland.
December till augusti: den äldsta katten är ständigt irriterad på den yngre. Morrar när de går förbi varandra, fräser ibland, gör utfall och fäktas. Mot människor är han oförändrat trevlig men om den andra katten är i närheten vill han inte bli hanterad.

Vi bor på landet och de får gå ut och in som de vill. Inne finns katträd och många platser att sova. Finns två lådor men de går oftast ute. Båda är kastrerade sen de var 6 mån.
De är inte osams kring mat. Enda gången den stora kan acceptera den lilla under vinter/vår är när de äter, då kan den från samma tallrik även om det finns flera.

Den mindre katten är orörändrad och har aldrig någonsin fräst eller morrat åt den större utan blir helt oprovocerat attackerad under vår och vinter,

Att katter kan ha svårt att acceptera varandra kan jag köpa men det förvirrar mig att detta är så tydligt säsongsbaserat. Det har varit bra nu hela hösten men igår började det komma dova morr från den stora och då inser jag att den trevliga säsongen är slut för den här gången.

Dido2
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: lör 31 okt 2020, 15:45

Re: Katter sams på hösten men inte resten av året

Inläggav Dido2 » ons 02 dec 2020, 15:12

Jag hade för 5 år sedan 3 katter varav två av dem bråkade på ungefär samma sätt som dina. På vår och sommar jagade hankatten (kastrerad) sin syster och hon fräste åt honom. När hösten och vintern kom gick de att ha dem i samma rum utan bråk, de kunde t.om. ligga i samma säng när det var som bäst.

Min gissning är att de helt enkelt blev tvungna att komma överens inomhus när det började bli för mörkt och kallt för att vara ute. De anpassade sig. När våren sen kom vaknade hade de större frihet och då hade ingen lust att kompromissa längre. Det är min gissning i alla fall. :-)

Sen vet inte jag om katter påverkas av bristen på dagsljus så som vi människor gör, men det är kanske någon annan som vet.

Användarvisningsbild
Yrhättans
Moderator
Moderator
Inlägg: 6433
Blev medlem: tor 26 sep 2013, 23:42
Katt: ett gäng busiga birmor
Ort: Härnösand, Västernorrland

Re: Katter sams på hösten men inte resten av året

Inläggav Yrhättans » tor 03 dec 2020, 21:51

Tror också det hör ihop med att reviret blir ett innerevir på grund av årstider. Ett förslag kan vara att du skapar lite möjlighet att dra sig undan, ex klösträd eller mysiga platser där man kan vara i fred. Alla ytor inne ska man tänka på höjd, det kan skapa mer och lugn och ro hos dig. Något katterna också mår bättre av.


Återgå till "Allmänt kattprat!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 43 och 0 gäster