Sida 1 av 1

Flytta nyfödda kattungar?

Postat: lör 08 aug 2020, 11:51
av Visan
Vår katt har just fått ungar, som hon födde och boar med i vedboden. Vi har hittat dom och ser att de verkar må bra. Mamman kommer in och äter och är tillgiven som vanligt. Idag försökte vi flytta in ungarna i huset, de ligger förstås otillgängligt. Mamman flyttade genast tillbaka ungarna. Ska vi låta henne ha dom kvar i vedboden- och i så fall hur länge?

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: lör 08 aug 2020, 15:36
av Yrhättans
Visan skrev:Vår katt har just fått ungar, som hon födde och boar med i vedboden. Vi har hittat dom och ser att de verkar må bra. Mamman kommer in och äter och är tillgiven som vanligt. Idag försökte vi flytta in ungarna i huset, de ligger förstås otillgängligt. Mamman flyttade genast tillbaka ungarna. Ska vi låta henne ha dom kvar i vedboden- och i så fall hur länge?


Om det går är det allra bästa att ni flyttar in ungarna och mamman. Ett bra och skyddat bo där det är mörkt. Ställ fram en kattlåda och håll mamma katt inne åtminstone en månad. Anledningarna är många, dom små behöver socialiseras för att inte bli skygga, mamma katt kan råka ut för något och då svälter ungarna ihjäl. Jag hoppas ni kommer att passa på att sterilisera mamma katt innan ni släpper ut henne igen. Hon kan para sig väldigt snabbt och då kommer nästa kull direkt.
Jag skulle kunna skriva mycket om hur många katter det finns som behöver ett nytt hem, men jag tror ni är rädda om er katt och även om dom små och kommer att ta hand om dom väl och då också sterilisera mamma katt. Om ni kommer att behålla någon katt så kastrera/sterilisera även den.
Med tanke på att mamma katt går ute bör ni även avmaska dom små när det är dags för det.
http://www.kattstatus.se/
En bra sida med mycket matnyttigt att läsa.

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: lör 08 aug 2020, 22:37
av Visan
Tack för svar! Vi har flyttat in ungarna och mamman ikväll i ett avskilt rum som vi håller lite mörkt. Hon var orolig först och ville bära ut dom igen men vi håller dörren stängd. Hon ska steriliseras nu efter sin första kull- när är det lämpligt? Redan efter en månad? Vi behåller en unge som också ska kastreras vid 7 mån ålder. Såklart avmaskar vi ungarna enligt rekommendation, och påminner köparna om vaccination och den nya lagen om kastrering/sterilisering.

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: lör 08 aug 2020, 23:08
av Yrhättans
Visan skrev:Tack för svar! Vi har flyttat in ungarna och mamman ikväll i ett avskilt rum som vi håller lite mörkt. Hon var orolig först och ville bära ut dom igen men vi håller dörren stängd. Hon ska steriliseras nu efter sin första kull- när är det lämpligt? Redan efter en månad? Vi behåller en unge som också ska kastreras vid 7 mån ålder. Såklart avmaskar vi ungarna enligt rekommendation, och påminner köparna om vaccination och den nya lagen om kastrering/sterilisering.


Hon kan börja löpa redan ett par veckor efter kullen och händer det så kan ni kastrera, annars vänta tills dom små börjar äta mat. Det finns risk att hon tappar mjölken annars.
Jättebra att ni flyttat in dom små och mamman, det kommer att gå bra. Skickar en länk om kattungars utveckling som är bra att läsa.

http://katter.nu/kattungens-utveckling/

Undrar du något är det bara att skriva.

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: sön 09 aug 2020, 09:14
av Visan
Vad tänker du om att ge henne p-piller om hon börjar löpa innan ungarna äter egen mat?

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: sön 09 aug 2020, 10:03
av Yrhättans
Visan skrev:Vad tänker du om att ge henne p-piller om hon börjar löpa innan ungarna äter egen mat?


Nja, det är inget jag rekommenderar. Jag vet det är olika bud om det är ok eller inte. Men med tanke på att det nu är Provera (människotabletter) som ges som p-piller till katt tror jag inte det är någon bra idé. Det har varit slut på vanliga p-piller till katt väldigt länge.
Vi får hoppas att hon avstår från löp så länge de små bara diar.
Brukar hon löpa tätt?

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: sön 09 aug 2020, 11:24
av Visan
Hon är 16 månader och har bara löpt en gång i månadsskiftet maj/juni- då ungarna blev till. Kanske det inte är nån fara med att hon löper så tätt inpå igen?

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: sön 09 aug 2020, 14:39
av Yrhättans
Visan skrev:Hon är 16 månader och har bara löpt en gång i månadsskiftet maj/juni- då ungarna blev till. Kanske det inte är nån fara med att hon löper så tätt inpå igen?


Det borde gå bra. Dessutom löper de flesta honor mindre under höst och vinter.

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: sön 09 aug 2020, 15:04
av Visan
Tack för dina vänliga svar- det har varit till stor hjälp!

Re: Flytta nyfödda kattungar?

Postat: sön 09 aug 2020, 15:57
av Yrhättans
Visan skrev:Tack för dina vänliga svar- det har varit till stor hjälp!


Tack. Bara att fråga om det är något du undrar över.