Sida 1 av 1

Köpa hona eller hane till kattätt område?

Postat: sön 19 maj 2019, 21:30
av Drutten11
Hej!
Vi ska köpa katt och vi bor i ett område med många katter. Bör jag köpa en (steriliserad) hona för att honor mer sällan råkar i slagsmål? Jag tänker att även om jag köper en kastrerad hane så finns det säker okastrerade hanar som vill slåss. Slåss hanar lika mycket med honor och hanar?
Tacksam för råd :-)

Re: Köpa hona eller hane till kattätt område?

Postat: mån 20 maj 2019, 14:21
av artemis
Hej, detta är ju högst individuellt och statistik kommer inte hjälpa om du skaffat en revirbenägen katt. Katter rangordnar både utomhus och hemma, och en katt som är låg i rang blir lätt offer för de andra. Det gäller båda könen, och i ett kattätt område är det nästan garanterat att katten någon gång kommer hamna i slagsmål. Hankatter (framförallt okastrerade) är mer revirbenägna och högre i rang, medan kastrerade honor generellt ligger lågt i rang. Men som sagt, det varierar individuellt. Kattpromenader är det bästa och säkraste. För att inte tala om att katten kan försvinna om den blir bortjagad av de andra katterna, samt alla andra faror som medföljer när katter får röra sig fritt i utemiljö. I vissa fall så skaffar katter uterutiner själva, och turas om att vara utomhus. Det beror lite på hur ditt område ser ut. Men tänk på att trafik, andra djur, väder, människor och sjukdomar, m.m kan innebära större faror än andra katter.

Re: Köpa hona eller hane till kattätt område?

Postat: mån 20 maj 2019, 18:23
av Lurvpöse
Vill bara inflika att katter inte behöver vara utekatter. Att katten är innekatt kräver lite mer jobb i form av aktivering men å andra sidan kommer er nya kompis få ett tryggt och sannolikt längre liv och ni slipper ev konflikter med grannar som inte gillar katter. En inhägnad eller nätad balkong ger väldigt bra stimulans.

Re: Köpa hona eller hane till kattätt område?

Postat: tis 21 maj 2019, 19:10
av Guran
Vill bara lägga till att Katt fiickor, har små reviir jämfört med killarna. Oftast har honor sitt revir runt bostaden och i närheten.
Hanar, kan ha kilometer stora revir som ska patrulleras.