Betende

Här pratar vi om allt som har med katter att göra. Ordet är fritt!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
Håkan60
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 1
Blev medlem: ons 31 jan 2018, 00:35

Betende

Inläggav Håkan60 » ons 31 jan 2018, 08:06

Hej.
Mitt namn är Linda Larsson och bor med familjen i Ljungby.
Vi skaffade en liten jättego kattpojke som heter Sigge. Fick honom när han var 13 veckor och är nu 20 veckor. När han kom hit så trivdes han jättebra och gick på lådan,fick en fin klöspelare med leksaker på som han älskar och var där och kloade hela tiden. Han älskar att kasta bollar och leka med våra barn/ungdomar (16,15 och 13år).
Helt plötsligt för cirka 2 veckor sedan omvandlas lilla Sigge helt och hållet.
Började med att han rev sönder varenda tapet i så gott som alla rum.
Blev mycket aggresiv mot oss allihop. Så fort barnen kommer från skolan och vill hälsa och kela med honom så bara biter och rivs han. Har även morrat nu i slutet och lägger öronen bakåt. Barnen helt sönderbitna och rivna så ska man klappa får man ha vantar på sig. Han äter som han ska och även gör sina toalettbesök (avföring och kiss ser bra ut)
Vad gör man åt detta? Hyresvärden var även här för reperation och såg då hur tapeterna ser ut och det var inte populärt. Från en förtvivlad familj.

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3195
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Betende

Inläggav Aziz » ons 31 jan 2018, 08:37

Spontant så undrar man om det har hänt något i familjen eller kattens omgivning som har lett till en så pass drastisk förändring? Han är lite för ung tycker jag och beteendet lite för kraftfullt för att det skulle bero på att han blivit könsmogen. Men skulle det vara orsaken så kan det ju hjälpa med kastrering. En katt i hans ålder behöver mycket stimulans och fysisk rörelse. Leker ni tillräckligt med honom? Om inget av detta är relevant så skulle jag nog ta honom till en veterinär och kolla upp att han mår bra.

Starwatcher
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 10002
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Betende

Inläggav Starwatcher » ons 31 jan 2018, 12:05

En 5 månader gammal katt kan mkt väl vara könsmogen. Tror det är dags för att kastrera.
Bild

ApanAnn
Gurukatt
Gurukatt
Inlägg: 1237
Blev medlem: fre 05 feb 2016, 19:14
Katt: Chilla och Chaplin, huskatter
Ort: Brandbergen

Re: Betende

Inläggav ApanAnn » ons 31 jan 2018, 23:13

Håller med om att veterinärkoll och kastrering är bra att fundera på.

Har han fler klösställen än sitt klösträd? Uppenbarligen är det just nu väldigt viktigt för katten att markera, så se om det går att ge fler ”godkända” klösställen. Vägghängda kanske, eftersom han är på alla tapeter. Är det ”släta” tapeter eller vävtapeter? Det kan vara platsen, vinkeln och/eller texturen som lockar. En meter kanske är för lågt träd för att kunna riktigt sträcka ut och klösa ordentligt. Klös är ju både vapenvård, markering och stretching.

Våra katter ville döda våra mattor så först skaffade vi ganska många platta klös att lägga på mattorna. Efter ett tag kunde vi flytta klösen av mattorna. Tydligen är matt-texturen extra skön också, så vi har ett par extra stora hallmattor i hallen för matt-konnässörens skull. Mattorna får nu oftast vara ifred, i alla fall tills vi råkade spilla kattmynta på en av de mattorna vi ville ha oklösta :grin:

Testa att leka på lite distans, t.ex. med vippor så att kattens vassa delar inte är i närheten av någons händer vid lek. Kattungar som leker med ens händer är gulligt, större katter som leker likadant blir bara blodigt...

Användarvisningsbild
Birmafröken
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11243
Blev medlem: sön 09 mar 2008, 21:52
Katt: 2 Skogisar, 1 Ragdoll 1 Birma
Ort: Stockholm

Re: Betende

Inläggav Birmafröken » tor 01 feb 2018, 00:03

Att han klöser på tapeterna beror nog bara på att det än så länge är det mest funktionella stället att kloa på. Det finns relativt billiga meterhöga klöspelare på en enkel bottenplatta som går att placera ut på de platser katten verkar tycka är lämpliga för klovässning och doftmarkering.

När det gäller aggressiviteten tror jag att han leker. Kattungar övar jakt och slagsmål när de leker (morrande kan förekomma), men det är jätteviktigt att ni människor inte deltar fysiskt i den leken. Lek med leksaker som har ett skaft så att era händer inte hamnar i jaktfokus. Försök aldrig straffa eller fya katten när han anfaller eller blir så uppspelt att han börjar bitas, det sporrar honom bara ännu mer att fortsätta eller leder i värsta fall till att han förlorar förtroendet för er och blir otrygg och opålitlig tillbaka. Börjar han bitas, sluta leka eller klappa omedelbart och bara ignorera honom. När ni lärt känna honom bättre kommer ni att känna av när stimulansen närmar sig överstimulans och då kunna sluta leka/klappa redan innan han börjar bitas.

Jätteviktigt att ni alla i familjen pratar igenom hur man leker med Sigge och hur man inte ska göra. Viktigt också att eventuella kompisar på besök inte heller tillåts att leka på fel sätt.
Matte till skogisarna Moltas och Milou, busraggisen Oberon och birmapojken Ruben!


Återgå till "Allmänt kattprat!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 13 och 0 gäster