Sida 1 av 1

Märka blind katt?

Postat: sön 03 sep 2017, 11:24
av malin69
Hej alla!
Jag har 2 kanonfina hus katter som är hämtade vid olika tillfällen på katthem. De trivs bra ihop.Nu har vi precis flyttat och de kan äntligen sedan 5 månader vara utomhus. Jag har kattbräda från köksfönstret på lägenheten så de kommer och går som de vill. Sedan några veckor har vi märkt att den nyaste katten går väldigt försiktigt och inte reagerar på ljus. Vi var hos ögonspecialist och fick veta att han blivit helt blind ( ej medfött) Han har inte starr så han behöver ingen medicin och har inte ont. Min fråga är att eftersom jag bor i stan, borde han vara märkt med något som talar om att han är blind? Jag är inte överens med mig själv när det gäller detta då han aldrig behövt ha halsband och jag är rädd att han fastnar i något. Han är aktiv som tusan, jag fåglar och klättrar ute. Vad tycker ni? Några tips? Jag är orolig för att han en dag inte hittar hem och att det blir svårt för andra att locka in honom när han inte ser... I dagsläget är han ute varje dag, har ett revir på några hundra meter och kommer alltid hem när han hör matburken skakas.

Re: Märka blind katt?

Postat: sön 03 sep 2017, 11:41
av Safia
En blind (eller döv) katt ska vara innekatt, alternativt få vara ute i övervakad form (sele och koppel). Alldeles särskilt i en stadsmiljö med trafikerade vägar. Riskerna att något händer eller att katten blir skrämd och sedan inte hittar hem igen är alldeles för stora för att det ska vara värt att ge hen möjligheten att gå ut oövervakad.

Re: Märka blind katt?

Postat: sön 03 sep 2017, 12:51
av eye of a tiger
Håll honom som innekatt. seende katter råkar illa utoch blinda katter har speciella behov. Stadsmiljö är högst olämpligt för katter .
Måste han gå ut . Så näta inbalkong om det finns eller gå ut med honom i sele och koppel.

Sen tycker jag det är högst märkligt att katthem stöderjer att man släpper ut en blindkatt. Vet dom ens om att du har planer på detta?

Re: Märka blind katt?

Postat: sön 03 sep 2017, 14:27
av malin69
Katten var inte blind vid införskaffandet, han reagerade för ljus när han var ny hos oss. Han har enligt veterinären blivit blind med tiden.

Re: Märka blind katt?

Postat: sön 03 sep 2017, 15:39
av Starwatcher
Låt katten nu bli innekatt. En blind katt har svårt att undvika alla faror utomhus.

Märka blind katt?

Postat: sön 03 sep 2017, 23:39
av Siv
Jag håller med övriga, låt katten bli innekatt. Näta in balkongen om du har en sådan, gå ev ut i koppel med katten och fixa inomhusmiljön (om du inte redan har gjort det) med roliga klösträd eller hyllor så att han kan klättra och röra sig på olika nivåer.

Re: Märka blind katt?

Postat: mån 04 sep 2017, 15:37
av Reilly
Du kan inte mena allvar med att du tänker låta en blind katt gå ute och dessutom omärkt? Naturligtvis ska katten enbart hållas inomhus där han dessutom ska ha på sig ett halsband, som släpper om han fastnar, med en bricka där det står att han är blind och ditt telefonnummer om han skulle komma på villovägar. Jag hoppas verkligen att du har tänkt om och inte släpper ut honom igen. Det är fruktansvärt oansvarigt att ens tänka tanken att låta honom vara ute på egen tass.

Re: Märka blind katt?

Postat: tis 05 sep 2017, 01:16
av Kryddmamma
Håller med övriga. Att ha katter ute på fri tass i stadsmiljö är olämpligt. Att ha en katt med funktionsnedsättningar ute på fri tass i stadsmiljö är inte alls OK.

Re: Märka blind katt?

Postat: tis 05 sep 2017, 11:30
av Mysseman
Håll din katt inomhus! Jag är starkt kritisk till att folk har utekatter i stan, det finns en mängd olika saker katterna kan utsättas för och är din katt dessutom blind bör den absolut INTE gå ute ensam.

Re: Märka blind katt?

Postat: tor 14 sep 2017, 22:14
av jecnodde
Håller med alla andra. Låt katten vara en innekatt

Re: Märka blind katt?

Postat: fre 03 nov 2017, 10:12
av Spatborg
Håll dina katter inne.