Känner panik :(

Här pratar vi om allt som har med katter att göra. Ordet är fritt!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
annieanna
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 25 aug 2017, 17:35

Känner panik :(

Inläggav annieanna » fre 25 aug 2017, 23:43

Jag har precis fått veta att min 1-årige lille fis har röntgenverfierad kronisk artros i höger bakhöft och dysplasi med följd av smärta i knät. :( Han är ETT år min kille och hur ställer man sig till detta? Vet erbjuder kortisonspruta en gång i veckan + daglig smärtlindring...men hur klarar man av detta varje dag, varje vecka, varje månad i kanske 10-15 år? Jag är så ledsen och vill verkligen ha min katt kvar men har han så ont och behöver denna behandling resten av sitt liv (som kan vara mååånga år), hur drägligt kattliv räknas det som då? Jag gråter och hulkar som ett barn, min fina underbara lille kis kommer och stryker sig mot mig, tittar med stora ögon och slickar på min hand...han förstår inte alls varför jag är så ledsen....

Starwatcher
Kosmoskatt
Kosmoskatt
Inlägg: 9783
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Känner panik :(

Inläggav Starwatcher » lör 26 aug 2017, 09:55

annieanna skrev:Jag har precis fått veta att min 1-årige lille fis har röntgenverfierad kronisk artros i höger bakhöft och dysplasi med följd av smärta i knät. :( Han är ETT år min kille och hur ställer man sig till detta? Vet erbjuder kortisonspruta en gång i veckan + daglig smärtlindring...men hur klarar man av detta varje dag, varje vecka, varje månad i kanske 10-15 år? Jag är så ledsen och vill verkligen ha min katt kvar men har han så ont och behöver denna behandling resten av sitt liv (som kan vara mååånga år), hur drägligt kattliv räknas det som då? Jag gråter och hulkar som ett barn, min fina underbara lille kis kommer och stryker sig mot mig, tittar med stora ögon och slickar på min hand...han förstår inte alls varför jag är så ledsen....


Har ni varit hos ortopedspecialist? Kan operation vara ett alternativ?
Bild

annieanna
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 25 aug 2017, 17:35

Re: Känner panik :(

Inläggav annieanna » sön 27 aug 2017, 16:49

Har bara varit till "vanlig" veterinär som röntgat. Ska till en annan veterinär i morgon för second opinion, denna mer specialiserad på ortopedi hund/katt. Medicinera varje dag + spruta hos veterinär en gång/v resten av hans liv är inte ett alternativ men jag letar andra vägar. Då katten inte är märkbart påverkad och bara ett år kan jag inte ta bort han.

annieanna
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 25 aug 2017, 17:35

Re: Känner panik :(

Inläggav annieanna » sön 27 aug 2017, 17:06

Har någon annan varit med om detta? Höftledsdysplasi och artros hos så ung katt? Vad gjorde ni?

Användarvisningsbild
satanica
Überkatt
Überkatt
Inlägg: 7056
Blev medlem: fre 19 jan 2007, 02:40
Katt: bengaler
Ort: umeå
Kontakt:

Re: Känner panik :(

Inläggav satanica » sön 27 aug 2017, 19:25

Jag hade väntat på en speciallistbedömning innan jag börja få panik.
Hur mycket problem har din kisse då första veterinären vill ge kortisonspruta 1gång/veckan + daglig smärtlindring. Har läst flera katter/hundar bara får vanlig smärtlindring typ metacam.. en kortisonspruta i veckan lär kosta en del om veterinären ska ge den.
Bild

annieanna
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 25 aug 2017, 17:35

Re: Känner panik :(

Inläggav annieanna » sön 27 aug 2017, 22:07

Han har inga nämnvärda problem. Inte sett han smärtpåverkad eller inte vilja röra sig. "Slinker" lite med bakändan om han hoppar högt, jagar vippan och hoppar över en meter och landar platt och sett han "tappat balans" om han klättrar/hoppar högt i klös/klätterträden. Är pigg och glad, jagar gärna vippan och andra leksaker. Är innekatt på heltid.

annieanna
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 25 aug 2017, 17:35

Re: Känner panik :(

Inläggav annieanna » tis 29 aug 2017, 09:58

Ortopedispecialiserad veterinär säger samma sak...Tar dock bort alternativet kortison en gång i veckan men smärtlindrande varje dag resten av livet eller avlivning.
Är det humant att ha en katt på smärtlindring i kanske 10-15 år framåt? Men jag vill verkligen inte avliva han heller. Jag vet att katter kan dölja sin smärta men kan han verkligen lida så hemskt utan att vara allmänpåverkad alls? Någon som vet? Någon som har råd att ge? Varit med om samma/liknande?

Fragole
Überkatt
Überkatt
Inlägg: 6838
Blev medlem: sön 25 aug 2013, 13:59
Katt: Honeydew och Pisco (huskatter)
Ort: Lund

Re: Känner panik :(

Inläggav Fragole » tis 29 aug 2017, 12:11

Så länge han har livsglädje och inte är allmänpåverkad skulle jag satsa på medicinering. Du kommer ju märka när/om han inte tycker det är roligt längre.
Är det dagligen en pina att få i honom medicin kanske det är värt att fundera på att avsluta det hela.
Hade det varit min katt hade jag gett det ett försök helt enkelt. Du känner ju din katt bäst. Hade han stått ut med medicineringen? Hade han haft ett bra liv. Som du säger nu verkar det ju fortfarande som om han är glad i livet och trivs med det trots smärta. Han kanske mår ännu bättre med medicinering och då är det för mig ett lätt val.

annieanna
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 6
Blev medlem: fre 25 aug 2017, 17:35

Re: Känner panik :(

Inläggav annieanna » tis 29 aug 2017, 13:14

Grejen är ju att han inte tål smärtstillande, kräks och får diarré...Efter tre dagar nu är "sjärtstjärten" inflammerad och det sipprar blod, var och bajs. Blev lika efter kastreringen, hade då fått smärtlindrande innan jag hämtade han, det gick dock över efter några dagar då han inte fick mer men ska han ha 1-2 doser/dag så kommer "röven gå åt skogen" på heltid. Och DET är inte ett drägligt liv, går inte att ha han i möblerade rum heller då det sipprar. Att få i han själva medicinen är inga problem, han gapar och sväljer självmant. Jag blir så olycklig, jag vet inte vad jag ska göra. :(

Starwatcher
Kosmoskatt
Kosmoskatt
Inlägg: 9783
Blev medlem: ons 27 jan 2010, 07:14
Katt: Bengal

Re: Känner panik :(

Inläggav Starwatcher » tis 29 aug 2017, 13:54

annieanna skrev:Grejen är ju att han inte tål smärtstillande, kräks och får diarré...Efter tre dagar nu är "sjärtstjärten" inflammerad och det sipprar blod, var och bajs. Blev lika efter kastreringen, hade då fått smärtlindrande innan jag hämtade han, det gick dock över efter några dagar då han inte fick mer men ska han ha 1-2 doser/dag så kommer "röven gå åt skogen" på heltid. Och DET är inte ett drägligt liv, går inte att ha han i möblerade rum heller då det sipprar. Att få i han själva medicinen är inga problem, han gapar och sväljer självmant. Jag blir så olycklig, jag vet inte vad jag ska göra. :(


Det kan finnas andra smärtstillande som kan fungera. Hör igen med ortopeden!

Frågade du om operation kan vara ett alternativ?
Bild

Användarvisningsbild
Bast
Veterankatt
Veterankatt
Inlägg: 581
Blev medlem: sön 18 nov 2007, 21:56
Katt: Cornish Rex
Ort: Linköping

Re: Känner panik :(

Inläggav Bast » ons 30 aug 2017, 18:02

annieanna skrev:Grejen är ju att han inte tål smärtstillande, kräks och får diarré..

Säger som ovanstående, det finns flera olika mediciner som kan fungera för en kortare eller längre period. Däremot ska man alltid ha kattens livsvärde i åtanken.
Jag har en katt med artros i armbågsleder och ländrygg (vad vi vet). Han får onsior varje dag då han mår överlägset bäst på den, jämfört med tex metacam. Hemmet är anpassat efter att han inte ska hoppa för höga höjder varken ner eller upp. Har en stol utdragen till diskbänken där han faktiskt får vara, detta eftersom det är mycket sol in genom det fönstret och han inte ska bli kall. Ligger nästan alltid på sin filt där. Har även en värmefilt som är igång när någon är hemma och kan hålla koll, den är sovplats nummer två.
Sen pratar jag och sambon om hur han ser ut och försöker att inte bli hemma-blinda på hur han rör sig och verkar uppleva tillvaron. Men då vet vi att han lever på "lånad" tid. Fick diagnos vid drygt två och är nu 10.
Har haft kontakt med ortoped och andra veterinärer hela tiden som får klämma och känna för att hålla oss uppdaterade om hans tillstånd och studera rörelsemönster.
there's a difference between alone and lonely
"One's a choice you make for yourself. The other's the power you give to someone else to make for you."


Återgå till "Allmänt kattprat!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 30 och 0 gäster