Få gammal katt att trivas med ny kattunge

Här pratar vi om allt som har med katter att göra. Ordet är fritt!

Moderator: SKS

Kategoriregler
LÄS MIG FÖRST: Regler för Svenska katters diskussionsforum
sezand
Nyfödd kisse
Nyfödd kisse
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 13 aug 2017, 11:50

Få gammal katt att trivas med ny kattunge

Inläggav sezand » mån 14 aug 2017, 16:22

Hej,

Vi skulle behöva några tips och tricks för att få våra två katter att komma överens bättre, vänligen se nedan för mer information:

KATTERNA OCH ANNAN INFO:
- En hona, bondkatt, kastrerad - ca 3,5 år [utekatt]
- En hona bondkatt, ännu ej kastrerad - ca 4,5 mån [skall bli utekatt]
- Vi har vant katterna vid varandra genom att låta den lilla katten bo med matte i ett rum den första veckan för att därefter gradvis låta de bekanta sig med varandra
- Stort hus på 120m2 - kattlucka med chip finns som låter äldre katten gå in och ut som hon vill
- Utomhusvoljär mot en altan med kattlucka i dörr (chip) finns för båda katterna att komma ut också
- Kattlådor finns såväl inom- som utomhus, likaså vattenskålar
- Vi använder regelbundet Feliway Friends (doft)

PROBLEMET:
Den stora katten verkar inte alls trivas med att ha fått ett syskon, katten har gått från att vara en "normal" utekatt som kommit hem varje kväll till att bara komma hem 1-2 ggr/dag för att äta - på nätterna sover hon under vår gäststuga (som förvisso är varmt och välskyddat från väder och vind).

I NÄRHET AV VARANDRA:
Den äldre katten både morrar och ibland även visar tänderna och fräser åt den lille och då lägger sig givetvis den lille sig ner för att visa vem som bestämmer och det brukar räcka för att lugna den äldre. Kan också tilläggas att den lilla katten är extremt social och vill både leka och få närhet medans den äldre katten inte alls varit speciellt social någonsin mer än mot husse och matte, ingen annan egentligen.

När den äldre katten kommer in ibland så kan de lukta på varandra, nos mot nos, och sen så "räcker" det för båda parter men det är inte alltid.

Ibland kan de ligga 1 m ifrån varandra i soffan men allt som oftast är den äldre katten på sin "vakt" och lägger sig ofta ner och börjar tvätta sig direkt när hon kommer in för att på så vis få kontroll. När den lille katten inte väljer att "konfrontera" den äldre katten kan de vara tillsammans inomhus ett par hus.

När det gäller matdags fungerar det bra, de kan båda stå och äta en meter ifrån varandra och ibland vill den lilla äta ur den äldres matskål och då backar den äldre utan att göra någonting. Likaså ibland leker de lite och jagar varandra men det är inte så ofta, och ibland tom morrar den äldre katten samtidigt som de uppenbarligen leker.

Den äldre katten brukar också flera gånger i veckan komma in med möss (levande och döda) till oss och då brukar hon inte heller ha några problem att låta den lille katten "ta över".

FRÅGOR:
- Vad kan vi göra för att få den äldre katten att "vilja" komma in oftare?
- Vad kan vi göra får att ev få den äldre katten att inte fräsa och visa tänderna mot den lilla?
- Vad kan vi göra för att kanske få den lilla att inte vara så "på" mot en äldre?
- Kan det vara så att det blir bättre när den lilla katten blir ett par månader äldre?
- Tips på att hur vi ska få dem att bli bättre vänner?
- Utomhus är den äldre katten precis som vanligt mot husse och matte (dvs så pass kelen och social som hon är) men inomhus är hon väldigt på sin vakt.

Vi tar tacksamt emot all hjälp!!

Hälsningar Sebastian

Användarvisningsbild
echolls
Allsmäktig katt
Allsmäktig katt
Inlägg: 11470
Blev medlem: tis 03 jan 2006, 22:35
Katt: BAL
Ort: Göteborg

Re: Få gammal katt att trivas med ny kattunge

Inläggav echolls » mån 14 aug 2017, 21:56

Det var länge sedan jag hade utekatter men jag har lärt mig att man ska hålla den gamla katten inne tills de lärt känna varandra för att undvika att den andra katten byter revir och slutar komma hem.

Vi hade en katt som tog en titt på nya hunden, gick raka vägen ut i skogen och aldrig mer kom tillbaka.
trions blog Katternas blog
Suzannes fylleri Mina målarbilder för vuxna

Aziz
Högt upplyst katt
Högt upplyst katt
Inlägg: 3037
Blev medlem: tor 21 nov 2013, 12:40
Katt: Bengal, Abessinier
Ort: Sollentuna

Re: Få gammal katt att trivas med ny kattunge

Inläggav Aziz » tis 15 aug 2017, 11:28

Eftersom den lille katten bara är 4,5 månader antar jag att den inte varit så länge hos er ännu. När vi introducerade en kattunge till vår "herr katt", tog det flera månader innan den äldre accepterade den lille helt och hållet och jag skulle säga 1 år innan den äldre katten var helt och hållet sig lik jämfört med hur han var innan lillen kom. Det är en process som tar lite tid alltså. Det bästa är att förstärka positivt. Lek mycket med båda och ge den äldre katten beröm och belöning, som godis när den kommer in. Gör inomhusmiljön mer attraktiv och se till att den äldre katten har egna platser dit den kan dra sig undan.

Att den lille är på och den äldre fräser och säger ifrån är naturligt och inget som ni kan hindra. Den lille vill leka och den äldre är inte lika intresserad. Det bästa ni kan göra för båda är att försöka leka den lille trött. (inte helt lätt med en kattunge) Det är ok att den äldre visar att det är den som bestämmer och att backa från matskål och annat som ni nämner är också naturligt. Det gjorde vår herr katt också tills lillen blivit vuxen. Det verkar vara lite av en hederskod bland katter. :-) Det viktiga är att de inte gör illa varandra, då får man skilja dom åt och börja från början med introduktionen, men det verkar inte vara fallet för er. Som sagt ge det lite mer tid, lek mycket och ge extra privilegier åt "gamlingen" så löser det sig förhoppningsvis.


Återgå till "Allmänt kattprat!"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 32 och 0 gäster